Zalando zet pickrobot nu echt aan het werk
Robotisering 29.08.2019 | Branchenieuws

Zalando zet pickrobot nu echt aan het werk

Na acht maanden testen implementeert modeplatform twee robots in zijn logistieke proces. De TORU-robots gaan zelfstandig artikelen picken en verplaatsen in het fulfilmentcentrum in het Duitse Lahr.

De TORU-robot komt uit de koker van start-up Magazino, waar Zalando onlangs een minderheidsbelang in verwierf. Anders dan andere robotsystemen - die alleen hele pallets of kratten kunnen vervoeren - kunnen de TORU-robots individuele schoenendozen oppakken en verplaatsen.

De robot herkent producten met een laser- en camerasysteem en is vervolgens in staat items tot drie kilo zelfstandig van de plank te pakken. De interne bergruimte van de robot biedt plek voor meerdere producten. Hierdoor kan de robot tijdens zijn tocht door het magazijn meerdere items of orders meenemen.


Testperiode

De afgelopen periode testte het bedrijf en Magazino de robots in een afgesloten testruimte in het distributiecentrum in Erfurt. Tijdens dit proces werd de producitiviteit van de robots gemeten. "Aanvankelijk stonden de robots tijdens de uitvoering van hun werk regelmatig lange tijd stil vanwege detectiefouten of een grote rekentijd. Door deze pauzes te verkleinen kon het aantal pick-ups per uur aanzienlijk worden verhoogd. Dit aantal ligt nog wel lager dan het handmatig verwerken door logistieke medewerkers", schrijft Zalando in een verklaring. Het idee is dan ook dat de TORU werk gaat uitvoeren dat voor medewerkers zwaar en niet ergonomisch verantwoord is. 

'Robots moeten medewerkers ontzien'

Na acht maanden worden de robots nu overgebracht naar het fulfilmentcentrum van Zalando in het Duitse Lahr. Hier is voldoende ruimte voor de TORU-robots en voor hun overdracht- en laadstations. In Lahr zullen de robots naast de medewerkers van het dc werken. 

Carl-Friedrich zu Knyphausen, hoofd van de afdeling Logistics Development bij Zalando: “We testen continu technologieën die fysiek zwaar of monotoon werk overnemen van onze medewerkers. Dankzij de TORU-robots worden onze medewerkers ontzien van niet-ergonomische activiteiten. Zo hoeven ze niet meer te bukken of op hun tenen te staan om producten uit de laagste en hoogste rekken te pakken. Dit betekent niet dat we volledig willen overschakelen op automatisering, we streven er echt naar om mens en technologie samen met elkaar te laten werken.”

Plaats een reactie (0)

Reageren