'Zalando plaatst distributiecentrum in Nederland'
Bouw & Vastgoed 06.03.2018 | Branchenieuws

'Zalando plaatst distributiecentrum in Nederland'

Zalando verkiest Nederland boven België voor haar nieuwe distributiecentrum. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Het nieuwe distributiecentrum van Zalando zou oorspronkelijk in het Waalse Dour-Elouge geplaatst worden. Daar waren zelfs de nodige vergunningen al voor verstrekt. De keuze is volgens De Tijd toch op Nederland gevallen. Redenen? De gunstigere loonkosten in Nederland en de mogelijkheden voor nachtarbeid. Ook het ‘woelige sociale klimaat’ in Wallonië zou het Duitse bedrijf hebben afgeschrikt. Door de keuze loopt België 1.500 banen mis.

Het is niet de eerste keer dat een e-commercespeler uitwijkt naar de buurlanden van België. Webshops lopen in België aan tegen regelgeving omtrent nachtwerk, werken op zondag, flexwerk en hogere loonkosten. Omdat ze toch snel willen leveren, is het voor hen gunstiger om de fulfilment naar buurlanden als Nederland, Frankrijk en Duitsland te brengen.  

Handelsfederatie Comeos sprak vorig jaar nog van een golf van Europese distributiecentra net buiten België. In deze grensstreken zijn de afgelopen vier jaar tientallen Volgens berekeningen van de federatie loopt België hierdoor tot 15.130 banen mis.

Zalando heeft zelf nog geen uitspraken gedaan over de nieuwe locatie. Vanuit het bewuste distributiecentrum wil het vooral de Belgische en Franse markt bedienen. 

Plaats een reactie (0)

Reageren