XPO Logistics splitst op in twee bedrijven

Logistiekprofs op 7 december 2020 | 2 minuten leestijd

XPO Logistics splitst zich op in twee aparte bedrijven. Transport en logistiek worden twee aparte divisies, die onder een eigen naam zullen opereren. 

Begin dit jaar zinspeelde XPO Logistics al op ‘strategische alternatieven’, waarbij het doelde op de mogelijke verkoop of afsplitsing van bedrijfsonderdelen. Dat wordt dus een opsplitsing. De Raad van Bestuur heeft al goedkeuring gegeven voor de plannen. 

Als alles volgens plan verloopt, bestaat XPO Logistics medio 2021 uit twee bedrijven. De transporttak draagt dan de naam XPORemainCo. De logistieke tak krijgt de naam NewCo. NewCo wordt volgens XPO het op één na grootste bedrijf in contractlogistiek. 

Meer flexibiliteit

XPO Logistics verwacht door de opsplitsing meer waarde te kunnen creëren voor klanten, werknemers en aandeelhouders. “Door transport en logistiek los te kopppelen, ontstaan er twee high-perfoming, pure-play bedrijven”, stelt Brad Jacobs, bestuursvoorzitter en CEO bij XPO Logistics. De twee organisaties kunnen sneller inspelen op trends en ontwikkelingen in de betreffende markten. 

Jacobs blijft na de opsplitsing aan als voorzitter en CEO van XPORemainCo en wordt voorzitter van de NewCo-raad. Troy Cooper blijft aan als president van XPORemainCo. De huidige executives van XPO Logistics zullen in de nieuwe constructie leiding geven aan NewCo. 

Gerelateerde artikelen