XPO Logistics en Nestlé bouwen ‘logistieke hub van de toekomst’

Logistiekprofs op 1 July 2022

Nestlé en XPO Logistics bouwen in het Verenigd Koninkrijk een hypermoderne logistieke hub. Het centrum zal niet enkel fungeren als distributiecentrum, maar ook als platform voor het testen en lanceren van nieuwe technologieën. “We realiseren hier het logistieke centrum van de toekomst, waar we alles kunnen uitproberen.” 

Het state-of-the-art distributiecentrum in Leicestershire beslaat een oppervlakte van 60.000 vierkante meter en vergt een investering van 55 miljoen Britse pond (63 miljoen euro). Nestlé gaat de locatie gebruiken voor de distributie van merken als Kit Kat en Nescafé naar de retail en groothandel. 

Testlocatie

In de hub zal XPO Logistics samen met solution provider Swisslog verschillende digitale technologieën testen, van pickrobots en drones die de voorraad inventariseren tot geavanceerde data-analyse en augmented reality. Volgens Richard Cawstond, managing director supply chain bij XPO Logistics Europe worden geslaagde technologiëen op termijn op andere locaties van XPO Logistics geïmplementeerd. 

Automatisering in retaillogistiek

Dergelijke verregaande automatisering wordt tot nu toe vooral gebruikt in e-fulfilmentcentra. XPO zet nu een eerste stap om de logistiek voor de retail te automatiseren. Mogelijk wil het hiermee het groeiende tekort aan personeel opvangen.