Wordt 2017 een recordjaar voor de logistieke vastgoedmarkt?
02.10.2017 | Branchenieuws

Wordt 2017 een recordjaar voor de logistieke vastgoedmarkt?

De Nederlandse logistieke vastgoedmarkt gaat dit jaar mogelijk alle records verbreken. Vastgoedadviseur Savills verwacht nog voor het einde van 2017 een beleggersvolume van 1,6 miljard euro. Vooral buitenlandse beleggers hebben hun oog laten vallen op de Nederlandse vastgoedmarkt.

In het onderzoeksrapport 'Spotlight on Logistics Property Market – The Netherlands' stelt Savills dat de interesse van beleggers blijft aanhouden na een sterk eerste half jaar van 776 miljoen euro. De vastgoedadvsieur verwacht dat het totale beleggingsvolume de piek van vorig jaar van 1,3 miljard euro zal overtreffen. 

"Opmerkelijk is het buitengewoon hoge aandeel van buitenlandse beleggers die investeren in de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt. In de eerste helft van 2017 groeide het aandeel grensoverschrijdende beleggingen naar 82,9 procent", zegt Niek Poppelaars, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills Nederland. "We verwachten dat buitenlandse beleggers betrokken zullen zijn bij de meerderheid van de nieuwe ontwikkelingen, waarbij de beleggers met een hoger risico profiel zich zullen richten op speculatieve ontwikkelingen."

Lage aanvangsrendementen

De toenemende beleggersinteresse zorgt voor een neerwaartse druk op de bruto aanvangsrendementen (BAR). Savills verwacht de eerste transactie op een rendementsniveau onder de 5 procent voor het einde van het jaar. De laagste BAR zien we in het Schiphol-gebied en in Venlo, waar factoren zoals schaarste van product, uitstekende verbindingen, beschikbaarheid van land en XXL mogelijkheden beleggers het comfort bieden om rendementen van dit niveau te betalen.

Verschuiving naar huurmarkt

Douglas van Oers, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills Nederland, voegt toe: "De historische lage yields hebben eigenaar-gebruikers ervan overtuigd om zowel hun bestaande gebouwen als nieuwbouwontwikkelingen te verkopen en tegen aantrekkelijke huurprijzen terug te huren. Daardoor zien we de markt verschuiven van een eigenaar-gebruiker naar een huurmarkt. Ruim 70 procent van de recente nieuwe ontwikkelingen worden gehuurd. Historisch gezien was dit percentage ongeveer 50 procent."

Record in opname

Naast een piek in het beleggingsvolume verwacht Savills tevens dat de voortdurende grote gebruikersvraag dit jaar zal leiden tot een record-opnameniveau. In het eerste kwartaal van 2017 werd reeds 1.700.000 vierkante meter opgenomen, waarvan bijna 50 procent in Noord-Brabant. Dit bevestigt de dominantie van deze provincie binnen de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt.

Redactie LogistiekProfs


Plaats een reactie (0)

Reageren