Winkeliers overwegen sluiting pakketpunt door tariefverlaging PostNL
04.08.2016 | Branchenieuws

Winkeliers overwegen sluiting pakketpunt door tariefverlaging PostNL

Het kort geding dat gister bij bij de rechtbank in Den Haag voorkwam moet duidelijk maken of PostNL zich aan de tariefverlaging voor pakketpunthouders mag houden. Branchevereniging VVP vindt dat PostNL misbruik maakt van zijn machtspositie. Sommige winkeliers zouden zelfs overwegen om met hun afhaalpunt te stoppen. 

Sinds 1 juli ontvangen pakketpunthouders van PostNL een lagere vergoeding voor hun werkzaamheden. Dat kan oplopen van 25 tot 40 procent. Ruim 2500 ondernemers zouden hierdoor getroffen worden, ook omdat PostNL ze verbiedt om zaken te doen met andere postbedrijven. VVP dreigde met een rechtszaak als PostNL geen water bij de wijn zou doen, maar PostNL heeft daar geen gehoor aan gegeven. PostNL rechtvaardigt op zijn beurt de tariefverlaging door te zeggen dat de handelingen voor winkeliers zijn versimpeld. Maar die verbeteringen zijn volgens de VVP nog niet doorgevoerd. 

'Service kost meer dan het oplevert' 
Volgens VVP krijgen winkeliers nu minder dan 20 cent per pakketje dat zij aannemen en afhandelen. Eerder was dat nog 30 cent. Ook aan bijverkoop zouden de winkeliers weinig tot niets verdienen. “Volgens PostNL zou dit nieuwe vergoedingensysteem de ondernemer stimuleren, omdat die wordt beloond voor een goede omzet. Maar wij zijn bang dat deze service ons nu meer gaat kosten dan dat het ons oplevert", aldus VVP-voorzitter Gerard van Wezenbeek. Weezenbeek zou zelf jaarlijks 10.000 euro minder ontvangen door de tariefverlaging van PostNL. “Terwijl we ons personeel gewoon moeten blijven betalen. En dat geld kunnen we nergens anders terughalen.” VVP wordt naar eigen zeggen gesteund door brancheorganisaties als NSO en Vakcentrum en een aantal winkelformules. 

De uitspraak van het kort geding staat gepland voor 17 augustus. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren