Wie wordt Logistiek Manager van het Jaar?

Logistiekprofs op 11 april 2018 | 6 minuten leestijd

Zes zenuwachtige finalisten hebben het podium in de Jaarbeurs inmiddels betreden. Vandaag wordt bekend wie zich een jaar lang van Logistiek Manager van het Jaar mag noemen. Wordt het Hugo van Goor, Joris Keizers of Olaf Vreeburg? En wie van de jonge talenten gaat met de titel naar huis? Tijs van Driel, Jeroen Provoost of Lennart Stachowitz? Een verslag.

De dag wordt geopend door Stefan Kleijngeld, die als voormalig JLT-winnaar het podium betreedt. “Heeft de titel je veel gebracht?”, vraagt dagvoorzitter Jan Dirk Stouten hem. Kleijngeld antwoordt bevestigend. Kort na het winnen van zijn titel, werd hij immers benoemd tot voorzitter van Jong Logistiek Nederland. “En dat heeft het leven nóg leuker gemaakt”, aldus Kleijngeld.

De Manager Logistics bij WP Haton vertelt tijdens de dagopening wat het thema ‘Grensoverschrijdend’ voor hem en het bedrijf betekent. Door mensen, processen en techniek met elkaar te verbinden is WP Haton getransformeerd van een aanbodgestuurde productie van industriële bakkerijmachines naar een vraaggestuurde dienstverlening. Het bedrijf werkt nauw samen met toeleveranciers om innovatieve deegoplossingen voor klanten te ontwikkelen. Zijn advies voor een toekomstbestendig bedrijf? “Heel veel koffie drinken. Ga met elkaar in gesprek en kom erachter wat je voor elkaar kan betekenen.”

Jong Logistiek Talent betreedt podium

Na de opening betreden de genomineerden van Jong Logistiek Talent het podium. Tijs van Driel, COO bij carrier Red je Pakketje, is de eerste finalist die zich in een korte video voor mag stellen. Zijn wapenfeit en tegelijkertijd grootste uitdaging? “De kwaliteit waarborgen in tijden van groei, zonder de processen te ingewikkeld te maken.” Jurylid Duco Buijze vraagt hem waar hij de afgelopen jaren van wakker heeft gelegen: Buijze: “Je bent nog jong en hebt met het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Dat is vast niet allemaal heel evident geweest.” Maar wakker liggen doet Van Driel niet zo snel. “Maar waren er wel dingen lastig. Door de enorme groei hadden we plotseling heel veel chauffeurs nodig. Die moesten in korte tijd ingewerkt worden, dat was zwaar. Toen dat eenmaal op de rit was, kwamen de lokale hubs en moesten daarvoor de processen ingericht worden. Dat is allemaal ontzettend leuk, maar ook spannend.”

Daarna is de beurt aan Jeroen Provoost, via Yacht uitgezonden bij Defensie. Hier houdt hij zich bezig met organisatieverbetering, vooral door de juiste mensen op de juiste plek te zetten. “Logistiek gaat vaak over de juiste goederen op de juiste plek, maar het draait juist om de mensen.” Jurylid Buijze noemt de prestatie van Provoost ‘knap’. “Voornamelijk omdat Defensie soms een wat stoffig, ambtelijk imago heeft. Jeroen heeft laten zien dat verandering bij deze organisatie wel degelijk mogelijk is.” Provoost erkent dat: “Als je maar een goed idee hebt en dat goed kan onderbouwen.” Wat moet de logistiek doen om het vakgebied weer ‘sexy’ te maken voor jongeren, vraagt Buijze hem. “De vele facetten die de logistiek biedt zijn vaak onbekend bij jongeren. Het idee van een pakket van A naar B brengen overheerst. Maar het is juist de samenwerking, de verbinding die de logistiek sexy maakt. Dat moeten we uitdragen.”

De volgende finalist, Lennart Stachowitz, werkt nu 2,5 jaar bij Ingram Micro in Waalwijk. Daar was hij de eerste jaren verantwoordelijk voor de hoogseizoenvoorbereidingen van bol.com. “Bij een klant die ontzettend snel groeit, veranderen de prioriteiten net zo snel. Mijn talent is dat ik rustig blijf onder de snel veranderende omstandigheden.” Denkt Stachowitz bij zijn werk ook out of the box, wil Buijze weten. “Ja, zo hadden we eens geen budget voor een volledig automatische pakketsorter. Daar hebben we, tegen 10 procent van de kosten, een oplossing voor bedacht. Dat zien van mogelijkheden is volgens mij een typisch voorbeeld van out of the box denken.”

Logistiek Manager van het Jaar

Daarna maken de jonge talenten plek voor de finalisten LMvhJ: Hugo van Goor, Joris Keizers en Olaf Vreeburg. Van Goor bijt het spits af en stelt te zijn overvallen door zijn nominatie. “Als manager die graag op de achtergrond werkt, was deze verkiezing een complete verassing voor mij. Ik heb dan ook met mijn team besproken of ze het wel een goed idee vonden.” Toch was het hele proces heel leerzaam voor de DC Manager bij Schneider Electric. Onder zijn leiding won het dc in Helmond de Prijs voor Veiligste Magazijn en werden twee management teams samengevoegd. “Door de jurybezoeken werd ik gedwongen om terug te kijken op wat we de afgelopen jaren gedaan hebben. Normaliter gaat de logistiek altijd door en sta je daar niet bij stil. Dat was wel een van de leukste dingen aan deze hele verkiezing.”

Joris Keizers is het daarmee eens. “De ontwikkelingen volgen elkaar constant op.” Ook Keizers ziet zichzelf als leider op de achtergrond. Ooit was hij Nederlands kampioen bobsleeër.  “Daar was ik altijd de aanduwer, dus ook op de achtergrond. Maar winnen, daar houd ik wel van en dat komt nu goed van pas!” Keizers is genomineerd dankzij de inzet van Proces Mining in de fabrieken van Veco. Deze techniek wordt nog maar zelden gebruikt in de logistiek, waardoor het thema ‘Grensoverschrijdend’ hem volgens de jury als een jas past. 

Ook Olaf Vreeburg, Head of Operations, bij HelloFresh ziet zichzelf als een pionier in de branche. In de tijd dat HelloFresh in Nederland werd opgezet, bestond het concept maaltijdboxen nog niet. “Omdat er nog geen regels waren, hebben we alles zelf kunnen invullen. Bijvoorbeeld door met bezorging op zondag te starten. Dat was not done in Nederland, terwijl bezorging op zondag juist hartstikke handig is. Iedereen is dan thuis! In de begintijd stond ik zelf dozen in te pakken en bezorgde ik de boxen met de fiets. Dat heeft zich ontwikkeld tot een landelijk dekkend bezorgnetwerk en daar ben ik best trots op.”

Ambassadeur van de logistiek

Hebben de presentaties van vandaag nog invloed op de uitkomst van de verkiezingen, wil de dagvoorzitter weten. “Ja, heel erg”, zegt de jury. “De winnaar wordt toch een jaar lang ambassadeur van de sector. Hoe iemand op het podium staat is daarom van groot belang.”

Om 18:00 uur wordt bekend wie deze ambassadeur wordt. LogistiekProfs maakt de winnaar hier live bekend. 

Gerelateerde artikelen