Wetenschappers schrijven brandbrief aan politiek om toenemende robotisering
21.02.2017 | Branchenieuws

Wetenschappers schrijven brandbrief aan politiek om toenemende robotisering

Het ontbreekt de Nederlandse politiek aan een visie op de toenemende robotisering in de samenleving. Dat stellen twintig wetenschappers in een brandbrief aan de politiek. De wetenschappers vrezen dat de nieuwe coalitie na de verkiezing niet op tijd zal inspelen op de robotsamenleving.

Het RTL Nieuws berichtte afgelopen weekend over de brief, die begint met een voorspelling van het aantal banen dat zal worden overgenomen door robots. “Hoeveel banen de komende twintig jaar zullen verdwijnen, 5, 10 of zelfs 30 procent, weten we niet precies. Wel is duidelijk dat ons werk onherkenbaar en definitief zal veranderen. Zo’n 60 procent van alle banen komt mogelijk op takenniveau in aanmerking voor gedeeltelijke robotisering en automatisering”, luidt de brief.

Robots in de logistiek
De wetenschappers benadrukken de gevolgen van de robot op de logistieke sector. “Robots kunnen uitstekend uit de weg in overzichtelijke en controleerbare omgevingen, zoals productiebedrijven en distributiecentra. […]. Zelfrijdende voertuigen zullen zich invoegen in de logistiek.” Deze ontwikkelingen zullen volgens de briefschrijvers leiden tot een tweedeling in de maatschappij. “Hoewel ook het werk van hoger opgeleiden in het geding zal komen, waar het routinewerk betreft, staat vast dat vooral mensen met een middelbare en lagere opleiding kwetsbaar zijn. Daarmee zal de tweedeling in de maatschappij verder worden aangescherpt, zeker als deze mensen geen ander werk meer kunnen vinden.”  

Robotagenda
In de brief staat dat robots ook kansen kunnen bieden. Of de robot een vloek of een zegen wordt, hangt af van de politiek. De wetenschappers vinden dat politieke partijen weinig prioriteit geven aan het in goede banen leiden van de robotisering. “Er moet dringend worden geïnvesteerd in een ambitieuze, maar ook heel praktische robotagenda. Bewustwording, opleiding en op-, bij- en omscholing zijn essentieel. Alle scholieren, studenten, werkzoekenden en werkenden zullen de gelegenheid moeten krijgen om zich voor te bereiden op de gevolgen én nieuwe mogelijkheden van robotisering. Dat kan het beste samen met bedrijven en instellingen, zoals in de zorg, worden georganiseerd. Daarover kunnen afspraken worden gemaakt in cao’s en in de regio.”

'Het komt niet vanzelf goed'
Het RTL Nieuws inventariseerde de programma’s van de partijen en kwam tot de conclusie dat het bij het merendeel van de grote partijen aan een concrete visie op robotisering ontbreekt. Vakbonden en werkgevers hebben zich inmiddels achter de open brief van de wetenschappers geschaard. Tegenover RTL Nieuws stellen werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden CNV dat ook zij zich grote zorgen maken over een ontbrekende politieke visie. De politiek moet er niet vanuit gaan dat het vanzelf goedkomt, zo stellen de organisaties. “Je moet inspelen op robotisering en digitalisering en de beste manier om dat te doen is door voorop te lopen. Doe je dat niet, dan laat je je overvallen door andere landen die voorop lopen”, aldus vakbond CNV. 

Lees hier de volledige versie van de open brief. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren