Werkgevers heel voorzichtig positief over toename werkgelegenheid logistieke sector

Logistiekprofs op 15 March 2017

Werkgevers in de logistieke sector zijn voorzichtig positief over de werkgelegenheid voor de komende drie maanden. Ze verwachten dat er zo’n 2 procent meer werkgelegenheid zal zijn dan het afgelopen kwartaal in de sector van transport en opslag. 

Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Manpower onder 58.000 werkgevers wereldwijd (waarvan 750 Nederlandse). Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016 is er een lichte daling van 1 procent te zien als het verwachte aantal werkelijkheid wordt. 

In totaal neemt de werkgelegenheid in Nederland de komende periode naar verwachting met zo’n vijf procent toe. Ook andere landen zijn positief: in 39 van de 43 onderzochte landen verwachten werkgevers meer
mensen te gaan aannemen komend kwartaal. Werkgevers in Taiwan (24%),
Japan (23%), Slovenië (22%) en India (18%) zijn het meest optimistisch.

Onzekerheid
Vooral in de zakelijke en financiële dienstverlening zijn in Nederlandnaar verwachting meer mensen nodig: zo’n 12 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Alleen de landbouw kan het volgens de ondervraagden met minder personeel af: daar daalt de werkgelegenheid met 5 procent.

De meeste nieuwe banen worden in het oosten en westen van het land verwacht, maar ook in het zuiden en noorden van het land groeit de werkgelegenheid. De Nederlandse verkiezingen brengen misschien wat onzekerheid met zich mee, maar die zal zich volgens de onderzoekers pas in het derde kwartaal van dit jaar openbaren.