Wegtransport wordt ook in 2019 duurder

Logistiekprofs op 3 December 2018

Ook in 2019 wordt wegtransport duurder. Door een stijging in de loon- en brandstofkosten betalen bedrijven volgend jaar 4,7 tot 5,8 procent meer voor vervoer over de weg. 

Dat stelt evofenedex in het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer’. De branchevereniging baseert zich op cijfers van Eurostat, CBS, Panteia en de prijsopgaven van leveranciers, importeurs en fabrikanten. 

Lonen blijven stijgen

De kostenstijging van wegvervoer werd dit jaar al ingezet. In 2018 klommen de loonkosten met 5,7 procent. Voor volgend jaar verwacht evofenedex dat die stijging doorzet. “Verladers en vervoerders moeten rekening houden met het feit dat volgend jaar nog een laatste verhoging van de lonen wordt doorgevoerd.” 

Fluctuaties in brandstofprijs

De brandstofprijzen namen met maar liefst 8,4 procent toe sinds 1 januari 2018. Evofenedex stelt dat het op jaarbasis moeilijk is in te schatten hoeveel de brandstofkosten zullen dalen of stijgen. “Juist vanwege deze fluctuaties adviseren wij verladers in contracten met de vervoerder gebruik te maken van dieselclausules, zodat de verlader niet de hoofdprijs blijft betalen bij een dalende prijs.” 

Bedrijven kunnen het volledige rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer‘ hier aanvragen.