Walmart wil drones in winkels gebruiken

Logistiekprofs op 21 March 2017

Walmart wil drones in winkels inzetten om boodschappen van consumenten te verzamelen. De Amerikaanse retailgigant heeft patent gekregen op een systeem waarbij drones producten tussen de verschillende winkelafdelingen te vervoeren. De technologie zou aanwezige klanten en personeel een hoop meters schelen.

De patentaanvraag laat zien dat Walmart aan de veiligheid heeft gedacht. De drones komen namelijk niet boven hoofden van het aanwezige personeel en klanten te vliegen, maar vooral boven de schappen. Sensoren moeten er voor zorgen dat de drones obstakels vermijden. In de winkels creëert Walmart speciale landing zones, waarop de drones veilig kunnen landen.

Walmart heeft nog niet op het nieuws over de patentaanvraag gereageerd. Het patent geeft geen garantie dat Walmart de drones ook daadwerkelijk gaat inzetten. Het systeem lijkt echter waarschijnlijker dan de ambitieuze plannen van partijen als Amazon en UPS. Zij willen drones inzetten voor de bezorging van pakketten, maar zijn daarbij gebonden aan strenge luchtvaartregelgeving. Bovendien blijkt het lastig een antwoord te vinden op de veiligheidsproblematiek omtrent het bezorgen met drones. Walmart experimenteerde in 2015 ook met dronebezorging. Deze manier van leveren zou voor Walmart bijzonder interessant zijn, door de aanwezigheid van fysieke vestiging. “Er is een Walmart binnen vijf mijl van zeventig procent van de Amerikaanse bevolking. Dat zorgt voor een unieke mogelijkheden voor het bedienen van klanten met drones.”

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Flickr Walmartcorporate License: Creative Commons