VVN bezorgd om overlast door pakketbezorgers

Logistiekprofs op 10 December 2019

In de drukke decembermaand moeten pakketbezorgers soms tussen de 150 en 200 pakketten per dag afleveren. Omdat bezorgers per pakket worden betaald, komt de verkeersveiligheid in het geding. 

Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in de Telegraaf. Bij het meldpunt van de VVN kwamen in een jaar tijd bijna 1250 meldingen binnen over chauffeurs die fout geparkeerd staan of door woonwijken scheuren. Dat aantal lijkt niet hoog, maar volgens VVN is het meldpunt nog relatief onbekend. Dit zijn dan ook de eerste harde cijfers over het onderwerp. 

Rond de feestdagen is de ergenis volgens VVN extra groot, omdat het druk is en pakketbezorgers worden gestimuleerd zo snel mogelijk te werken. “Wanneer je weet dat ze per bezorging worden betaald, besef je dat die regeling aanzet tot lekker snel de woonwijk in, snel (fout) parkeren, pakje bezorgen en snel de woonwijk weer uit”, aldus Rob Stomphorst van VVN.

PostNL en DHL

Ook vervoerders zelf erkennen dat de verkeersveiligheid beter kan. PostNL en DHL roepen consumenten op verkeersovertredingen van chauffeurs te melden, al doen zij geen uitspraken over het aantal klachten dat ze ontvangen. Volgens DHL gaat het om een aantal incidenten. “Het zijn incidenten, die overigens allemaal serieus worden opgepakt en teruggekoppeld naar de chauffeur. Onze bezorgers moeten zich ook wat parkeren betreft aan de wet houden. Wij hebben geen uitzonderingspositie.” De twee grootste pakketbedrijven van Nederland organiseren trainingen om chauffeurs bewust te maken van de gevaren. Over de effecten van die trainingen doen zij geen uitspraken. 

Vaker naar pakketpunt

Bij consumenten ligt net zo goed een verantwoordelijkheid, meent VVN. Zij kunnen de verkeersdrukte in de wijk verminderen door hun pakket op een centraal punt te laten bezorgen, zoals een supermarkt of winkel.