VVD hekelt ontbreken verzendkosten vanuit China
Transport & Distributie 01.07.2019 | Branchenieuws

VVD hekelt ontbreken verzendkosten vanuit China

Pakketten uit China worden veel te goedkoop naar Nederland verscheept, stelt de VVD. Vooral online gigant Alibaba vormt concurrentie voor Nederlandse ondernemers. De fractie in de Tweede Kamer vermoedt dat PostNL en Alibaba afspraken hebben gemaakt om de verzendkosten laag te houden. 

Consumenten die bij een Chinese marktplaats als AliExpress, het dochterbedrijf van Alibaba, een bestelling plaatsen hoeven vaak geen verzendkosten te betalen. Dat legt Chinese ondernemers geen windeieren; naar schatting worden er dit jaar 27 miljoen pakketten uit China besteld. 

Wie vanuit Nederland echter een pakket naar China wil versturen, betaalt bij PostNL een verzendbedrag tussen de 18 en 30 euro. Dat zit de VVD dwars. "We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie", zegt Kamerlid Arne Weverling tegen het AD. "Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’’

Prijsvoordeel China

Dat lage verzendbedrag is deels toe te schrijven aan de afspraken die zijn gemaakt in de Universal Postal Union (UPU). Omdat China in de UPU wordt aangeduid als ontwikkelingsland, betalen bedrijven minder voor verzending dan bedrijven uit een geïndustrialiseerd land. In 2016 is afgesproken dat China gefaseerd meer moet gaan betalen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, economische zaken) stopt het prijsvoordeel van China in 2021. 

Afspraken tussen PostNL en Alibaba

Weverling vermoedt echter dat de verzendkosten vanuit China deels laag worden gehouden door afspraken tussen PostNL en AliExpress. In 2017 sloot PostNL een deal met AliExpress, het dochterbedrijf van Alibaba. Daarin is vastgelegegd dat het pakketbedrijf in Nederland het alleenrecht heeft op bezorging voor AliExpress. "Het lijkt er sterk op dat er afspraken zijn tussen PostNL en China waardoor de prijzen nog verder worden gedrukt’’, zegt Weverling. Het Kamerlid wil dat de staatssecretaris deze afspraken boven tafel krijgt. “Iedereen voelt aan dat er iets scheef zit. Ergens in de productieketen betaalt iemand anders de verzendkosten", zegt hij tegen dagblad Trouw

'Geen alleenrecht

PostNL wil geen uitspraken doen over eventuele afspraken die het met Alibaba heeft gemaakt. "Commerciële afspraken blijven tussen ons en Ali. Ook bij bol.com en CoolBlue doen wij hier geen uitspraken over." Het postbedrijf zegt tegen RTL Z niet goed te begrijpen waarom PostNL bij de discussie betrokken wordt. Er zijn immers ook andere bedrijven die pakketten vanuit China naar Nederland versturen. PostNL ontkent dat het een alleenrecht heeft om pakketten van AliExpress in Nederland te bezorgen, terwijl het in 2017 zelf sprak over een 'exclusief recht'. 


Plaats een reactie (1)

Reageren
  • 02.07.2019 - 11:27 uur | Ton Put

    Preferred supplier is iets anders dan "alleenrecht". Wees blij dat PostNL dit verzorgt en niet een Amerikaans, Duits of Chinees bedrijf. Gezien de handelsbalans inkomend en uitgaande goederen is het toch logisch dat vanuit China goedkoper is, dan naar China toe. Vrije markt werking zou ik zo zeggen.