Vrachtvervoerders verwachten chaos met Belgisch tolsysteem

Logistiekprofs op 24 maart 2016 | 2 minuten leestijd

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs verwachten boetes van €1000 voor het overtreden van de Belgische kilometerheffing, meldt het Financieel dagblad. De heffing wordt op 1 april ingevoerd maar nog niet alle transportbedrijven zijn hier volledig klaar voor. Dit komt voornamelijk door te late leveringen van tolkastjes en problemen met het nieuwe systeem.

Belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een meldpunt gestart waar de chauffeurs en de transporteurs met hun klachten terecht kunnen. TLN verwacht ook problemen omdat de Belgen nog niet volledig klaar zijn voor het nieuwe systeem. In een eerder stadium heeft de organisatie al geklaagd over het systeem. Zou vinden zij het gek dat de heffing alleen voor vrachtwagens geldt en niet voor personenauto’s. De extra kosten voor Nederlandse vervoerders wordt op 60 miljoen geschat.

Geen gehoor
De klachten over het tolsysteem, de slechte tolkastjes en de feit dat alleen vrachtwagens betalen, lijken aan dovemansoren gericht, want de Belgen willen niet van wijken weten.

Volgens Transport & Logistiek Vlaanderen, de Belgische vervoerdersorganisatie, is er al veel veranderd in het systeem en hebben zij de klachten gehoor gegeven. De meeste kinderziektes zouden volgen hen ook al verdwijnen zijn.

Coulance
In het geval dat het tolsysteem niet volledig werkt op 1 april zouden chauffeurs een tolkaartje moeten kopen wat lange rijen en veel vertragen zal opleveren. TLN hoopt, als het systeem daadwerkelijk op 1 april van start gaat, op coulance van de Belgen als het neer komt op controle en het uitschrijven van boetes. Mocht dat niet het geval zijn, verwacht TLN een juridische procedure te starten.

Redactie LogistiekProfs