Vomar plaatst zonnepanelen op distributiecentrum

Logistiekprofs op 24 August 2016

Vomar Voordeelmarkt is in Alkmaar begonnen met de plaatsing van ruim 4000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Volgens algemeen directeur Aart van Haren hebben de zonnepanelen een gunstig effect op de prijzen van de producten.

Vanuit het distributiecentrum, dat zich bevindt op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar, worden in het werkgebied tussen Den Helder, Noordwijk, Almere en Utrecht 65 winkels bevoorraad. Het gebouw met een totaaloppervlakte van 41.000 vierkante meter, omvat ook een bakkerij, retourcentrale en slagerij.

Toen duidelijk werd dat de dakbedekking aan vernieuwing toe was, besloot Vomar Voordeelmarkt zonnepanelen op het dc te plaatsen. Op piekmomenten gaan die rechtstreeks energie aan het distributiecentrum leveren. De zonnepanelen beslaan een oppervlakte van 18 duizend vierkante meter, omgerekend circa vier voetbalvelden groot. Het project wordt naar verwachting eind oktober afgerond. De panelen wekken jaarlijks 1 miljoen kWh stroom op. Dat is genoeg om meer dan 300 eengezinswoningen gedurende één jaar van energie te voorzien. De kosten van het project bedragen 1,3 miljoen euro.

Het project wordt ontwikkeld door Hoorne Vastgoed, zusterbedrijf van Vomar Voordeelmarkt, en MEC uit Bodegraven. Geotherm Energy Systems uit Bunschoten is de uitvoerende partij. Alleen al door de omvang betreft het een uitdagend project, zegt algemeen directeur Aart van Haren van Vomar Voordeelmarkt: “We gaan er met betrokken partijen op een duurzame manier het beste van maken. De plaatsing van zonnepanelen heeft een positieve invloed op onze prijsstelling en ook op het milieu, dat minder wordt belast.”

Vermindering transporten
Vomar zette al eerder in op duurzaamheid in logistiek en transport. Zo wordt gebruik gemaakt van vrachtwagens met drie temperatuurzones. Ze vervoeren in één rit vanuit Alkmaar diepgevroren, gekoelde en ongekoelde producten naar de winkels. Daardoor is het aantal transporten sterk verminderd en nam de CO2-uitstoot met 73 procent af.
Het distributiecentrum speelt ook een belangrijke rol bij het gescheiden inzamelen en verwerken van bedrijfsafval. Dat wordt verbrand in een nabijgelegen installatie die energie terug levert aan het distributiecentrum.

Vomar is niet de enige
Ook andere distributiecentra plaatsen zonnepanelen op hun dak. Zo wil logistiek dienstverlener Nedcargo het nieuw te bouwen distributiecentrum in Alphen aan den Rijn voorzien van zonnepanelen. Het bedrijf wil het hele dak van het distributiecentrum benutten om daarmee energieneutraal te worden. De oppervlakte biedt ruimte aan ruim 16.000 zonnepanelen die ongeveer 4,5 megawatt aan elektriciteit zullen opwekken. De totale energie die wordt opgewekt, zal meer zijn dan het distributiecentrum nodig heeft.

Nedcargo verwacht dat het distributiecentrum binnen twee jaar in bedrijf is. Het bedrijf wil de zonnestroom die ze overhoudt gaan leveren aan Alpherium, de containerhaven in Alphen aan den Rijn waar het centrum komt. Daar staan al meerdere elektrisch aangedreven hijskranen. Ook lokale MKB-bedrijven, andere klanten van Nedcargo en particulieren profiteren van de opgewekte energie. Naast de hijskranen heeft de containerhaven al aangegeven ook voertuigen die helpen met het overladen van containers, elektrisch te laten rijden. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Plaatsing van zonnepanelen op het distributiecentrum van Vomar in Alkmaar (foto Michel van Bergen)