vLm wil logisticus met classificatiesysteem blijven prikkelen
13.10.2016 | Branchenieuws

vLm wil logisticus met classificatiesysteem blijven prikkelen

Om meer inzicht te creëren in het niveau van logistiek professionals lanceert vLm classificatieplatform LCSM. De classificatiestructuur beoordeelt professionals in de logistiek en supply chain op hun opleidingsniveau, werkervaring, competenties en de mate waarin zij hun kennis up to date houden.

De classificatie moet er voor zorgen dat werkgevers in één oogopslag kunnen zien met welk type en welk niveau logistiekeling zij te maken hebben. VLm-directeur Peter van der Sterre, verantwoordelijk voor LSCM, legt aan LogistiekProfs uit dat veel bedrijven in de logistiek aangaven moeite te hebben met het vinden van de juiste mensen. “Zowel personeel dat op het juiste niveau is opgeleid als personeel met de juiste motivatie is moeilijk te vinden. We wisten dat we daar iets mee moesten.”

VLm is als beroepsvereniging een van de spelers die iets met logistiek doet. “We hadden kunnen kiezen voor een uniek vLm systeem, maar er is een veelheid aan partijen die onderwijs, certificering en activiteiten ondernemen op dit vlak. Daarom hebben we het classificatiesysteem zo opgezet dat iedereen er aan kan bijdragen en ervan kan profiteren. Ook logisch want logistiek en supply chain management draait om samenwerken” 

Bij het classificatiesysteem wordt gekeken naar opleiding, werkervaring en competenties van de professional. “Belangrijk is dat er niet alleen wordt gelet op opleidingsniveau. Door er werkervaring en competenties aan toe te voegen kunnen mensen met een HBO-diploma Logistiek en mensen met een ander certificaat of diploma beter met elkaar worden vergeleken.”

Nascholing om op niveau te blijven

Daarnaast wordt de logisticus beoordeeld op het bijspijkeren van zijn kennis. Van der Sterre meent dat bij personeel in de logistiek veelal de prikkel ontbreekt om aan bijscholing te doen. “De logistiekeling is van huis uit wat introvert en puur op het logistieke proces geconcentreerd. Daar heeft ‘ie het al druk genoeg mee. Door de snelle ontwikkelingen in de logistiek, kan dit op termijn problemen opleveren. Als we op topniveau willen presteren en bedrijven toegang willen geven tot goed opgeleid personeel, moeten we logistici prikkelen om relevante kennis op te doen.” Door aan nascholing te doen, behoudt de professional een niveau in het classificatiesysteem. Hij moet in vijf jaar 75 punten halen, waarbij elk punt voor 1 uur relevante kennis staat. “Dat kan variëren van het bezoeken van een workshop op ICT & Logistiek tot het schrijven van inhoudelijk artikel.” Van der Sterre verwacht dat het nascholingssysteem er ook voor zorgt dat personeel trouwer blijft aan het vakgebied. “Op het moment dat jij jaarlijks investeert in je carrière, ben je minder snel geneigd een carrièreswitch te maken.”

VLm lanceert het classificatiesysteem op 2 november, tijdens vakbeurs ICT & Logistiek. Vanaf dat moment kunnen logistici zichzelf registreren in LSCM om te zien wat op basis van hun werkervaring en opleiding hun startpunt is.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren