22.09.2015 | Branchenieuws

Vlaanderen gaat strenger controleren op inhaalverbod

Opletten geblazen voor chauffeurs die door België rijden: in Vlaanderen wil men slimme verkeerscamera's in gaan zetten om vrachtwagenchauffeurs op de bon te gooien als zij bij regenweer toch inhalen.  

Weinig boetes 
Bij onze zuiderburen werd een aantal jaar geleden een inhaalverbod voor vrachtwagens bij regenweer ingesteld. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dat verbod lappen veel chauffeurs echter aan hun laars. Vooral buitenlandse chauffeurs zouden niet op de hoogte zijn van deze regel en hem dus regelmatig overtreden. Toch werden er vorig jaar relatief weinig boetes voor deze overtreding uitgeschreven. In de eerste tien maanden van vorig jaar werden er 496 boetes voor het overtreden van een inhaalverbod uitgedeeld. 

Lees ook: Vrachtwagens mogen weer gaan inhalen door versoepeld inhaalverbod

Wetswijziging
Daar moet nu verandering komen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil samen met de federale wegpolitie dertien slimme verkeerscamera's inzetten om het inhaalverbod te controleren. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd jacqueline Galant, minister van Mobiliteit. Om de verkeerscamera's in te zetten, moet de wet namelijk worden gewijzigd. Overtredingen op het inhaalverbod mogen nu niet via onbemande camera's worden vastgelegd. 

Inhaalverbod in Nederland 
Ook in Nederland is veel te doen om het inhaalverbod. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat het inhaalverbod tijdens de spits op veel trajecten wordt versoepeld. Het huidige inhaalverbod zou namelijk treintjesvorming door vrachtwagens veroorzaken, wat weer gevaarlijke situaties oplevert. Een versoepeling van het verbod moet de doorstroming op de weg bevorderen. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren