VIL wil circulaire logistiek in textielsector stimuleren

Logistiekprofs op 23 juni 2020 | 3 minuten leestijd

De logistiek kan een belangrijke rol spelen in het circulair maken van de kledingindustrie, de tweede grootste vervuiler ter wereld. Innovatieinstituut VIL heeft onderzocht met welke logistieke mogelijkheden het circulariteit in de textielsector kan stimuleren. 

De grootste vervuilers van de sector zijn het hoge waterverbruik tijdens de productie van de grondstoffen en het gebruik van grote hoeveelheden verontreinigende chemicaliën (bijvoorbeeld tijdens het kleuren van stoffen). Veel kledingstukken worden bovendien nooit verkocht en gebruikte kleding krijgt doorgaans geen tweede leven.

De overheid en textielsector zijn zich hier de laatste jaren meer van bewust en verschillende bedrijven starten circulaire initiatieven. Deze initiatieven moeten volgens VIL ook logistiek ondersteund en gestimuleerd worden. 

Cilotex

In het project Cilotex (Circulaire Logistiek voor de Textielindustrie) onderzocht VIL de afgelopen jaren met betrokken bedrijven en logistieke dienstverleners welke nieuwe businessmodellen uitgebouwd kunnen worden. De businessmodellen zijn gebaseerd op value added logistics, gericht op een effectievere verzameling van gebruikte kleding. VIL: “Daar waar dat resulteert in succesvolle circulaire economie kan dit extra commerciële voordelen opleveren voor zowel textielproducenten als retail. De anders verloren kledij krijgt immers een nieuwe commerciële waarde vanuit hergebruik of recycling.”

Chemische recycling

In het proefproject van VIL werd uit dertig kilo aan oude t-shirts via chemische recycling een nieuw t-shirt gemaakt. Chemische recycling is vrij nieuw en de enige technologie waarmee ‘vezel-tot-vezel’-recycling zonder kwaliteitsverlies kan worden bereikt. Het is in staat om alle ongewenste bestanddelen te verwijderen, zoals kleurstoffen en katalysatoren. 

Digitaal paspoort kledingstukken

Om textielrecycling effectief te maken moet de informatie over de samenstelling en de toestand van het textiel beschikbaar zijn voor alle partijen in de keten, zowel de consument als het collectiepunt en het sorteercentrum moet de informatie eenvoudig kunnen terugvinden. VIL heeft daarom een digitaal paspoort voor kledingstukken geïntroduceerd. Het paspoort beschrijft de productsamenstelling en informatie over het gebruik, onderhoud, herstel en recycling. Sam Elinck, Project Coördinator bij De Kringwinkel Antwerpen werkte mee aan het proeftraject: “Binnen de kringloopsector lopen er hiervoor al verschillende onderzoekstrajecten. De moeilijkheid blijft om de juiste samenstelling van textiel te kennen. Momenteel staat deze informatie enkel op het waslabel, maar dit is onmogelijk als basis te gebruiken in sorteercentra. We geloven dat met digitale paspoorten, waarvan sprake binnen het VIL-project, we de juiste informatie krijgen om kledij op een meer efficiënte manier te verwerken.”

Wettelijk kader

VIL hoopt op een wettelijk kader in België, zodat het grootste gedeelte kleding niet meer in verbrandingsovens eindigt. Dit hoeft niet noodzakelijk toekomstmuziek te zijn, zegt projectleider Jan Merckx. “De verschillende ingrediënten liggen reeds klaar zoals productpaspoorten, transparante ketens, een geharmoniseerd collectie- en sorteersystemen.” 

Gerelateerde artikelen