VIL verstrekt testkits met social distancing alarm aan Vlaamse logistiek

Logistiekprofs op 6 mei 2020 | 3 minuten leestijd

Logistiek innovatieinstituut VIL stelt driehonderd testkits met social distancing alarms ter beschikking aan logistieke bedrijven in België. Zolang er geen coronavaccin is, kunnen zij door middel van een alarm met een geluid- of trilsignaal de minimale afstand van anderhalve meter bewaken. 

In de supply chain werken collega’s vaak in nauw contact met elkaar. Voldoende afstand bewaren tijdens het uitvoeren van taken als laden en lossen, orderpicken en sorteren is niet vanzelfsprekend, meent VIL. Werkgevers weten niet hoe ze voldoende garanties kunnen bieden en de angst om besmet te worden blijft aanwezig bij de werknemers, zo blijkt uit de monitoring van de logistieke behoeftes door de Logistics Resilience Task Force, die VIL coördineert.

Geluid- of trilsignaal bij onvoldoende afstand

In overleg met de Logistics Resilience Taskforce is een shortlist opgesteld van Belgische/Vlaamse technologiespelers die een leverbare wearable ontwikkeld hebben die de afstandsregel bewaakt. De technologie en maturiteit variëren, maar alle wearables geven een geluids- en/of trilsignaal bij overtreding. De toestellen die geselecteerd werden voor deze (infrastructuuronafhankelijke) testen zijn ontwikkeld door Flanders Make, Lopos, Rombit en WMW/Option.

300 gratis testkits

VIL wil deze wearables in de praktijk laten testen en stelt daarom driehonderd gratis testkits ter beschikking. Vlaamse bedrijven met een logistieke operatie kunnen deze testkit vanaf woensdag online bestellen, op basis van het principe ‘first come, first served’. Van deelnemende bedrijven wordt geacht dat zij de testresultaten terugkoppelen aan VIL. Iedere testkit is voorzien van twee wearables per leverancier en toebehoren (handleiding, lanyard of polsband, USB-kabel voor opladen), de VIL-testscenario’s en een checklist.

Voorbereid op tweede golf of andere pandemie

“Deze testkits zijn een uitstekend initiatief om bedrijven veilig te laten heropstarten in deze crisis”, zegt Hilde Crevits, de Vlaamse minister voor Economie en Innovatie. “De logistieke keten mag niet stilvallen. Bovendien zijn de ervaringen op het terrein belangrijk voor de leveranciers om hun product door te ontwikkelen en beter voorbereid te zijn indien een tweede golf Covid-19 of andere pandemie onze regio zou treffen. Indien de testen positief zijn, kan worden nagedacht over het mogelijk maken van een groepsaankoop om de prijs te drukken en ook de kleine en middelgrote bedrijven hiervan te laten genieten.”

Gerelateerde artikelen