VIL test nieuwe netwerken voor logistiek

Logistiekprofs op 25 October 2016

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat onderzoeken of draadloze en energiezuinige netwerken ook kansen bieden voor logistieke toepassingen. Met vijftien bedrijven bekijkt het VIL wat de nieuwe technologie kan betekenen voor tracking en monitoring van assets en hoogwaardige en diefstalgevoelige goederen.

Het project WiN4track start deze week met de bedrijven Arcelor Mital, B Logistics, Borealis, CNH Belgium, Colruyt, Contraload, DHL Supply Chain, Eandis, Fost Plus, Infrabel, PostNL, Proximus, Siemens, Sint Jude Medical en Van Gansewinkel. Dat schrijft het VIL in een persbericht.

Nieuwe draadloze Low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox of LoRa, zijn ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie draadloos over een grote afstand te transporteren tussen objecten en systemen bij een ultra laag stroomverbruik. De nieuwe netwerken maken het mogelijk om producten of assets te voorzien van een tracker/sensor met een levensduur van 5 à 10 jaar tegen lage kosten.

Volgens VIL reden genoeg om de logistieke toepasbaarheid te onderzoeken. Het instituut voerde in het verleden al soortgelijken onderzoeken uit, naar RFID-technologie en GPRS-technologie. De hoofddoelstelling van het huidige onderzoek is het potentieel en de mogelijkheden van LPWAN-netwerken en -apparatuur voor logistiek inzichtelijk te maken en uit te testen. De vijftien deelnemende bedrijven stappen vanuit hun eigen interesses mee in het project. Dit kan gaan over productlokalisatie op eigen (grote) yards (afgewerkte producten, machines), het traceren en beter beheren van logistieke dragers (koelcontainers, kabelhaspels, rolcontainers), het monitoren van de condities van kwetsbare goederen tijdens het transport of het traceren van diefstalgevoelige goederen. Het onderzoek loopt tot november 2017.

Redactie LogistiekProfs