VIL test bruikbaarheid van exoskelet in de logistiek

Logistiekprofs op 14 december 2017 | 2 minuten leestijd

VIL start een onderzoek naar de bruikbaarheid van exoskeletten in de logistieke sector. Het hulpmiddel zou logistiek medewerkers meer kracht en uithoudingsvermogen geven.

Exoskeletten zijn draagbare robotpakken die het menselijk lichaam ondersteunen. Dat kan van pas komen bij het tillen van zware objecten. Het exoskelet reduceert de fysieke belasting bij manuele handelingen zoals orderpicking, verpakken, laden en lossen, waardoor oudere werknemers langer ingezet kunnen worden.

Passieve en actieve exoskelet

Exoskeletten zijn onder te verdelen in twee categorieën: het passieve exoskelet en het actieve exoskelet. Het passieve exoskelet zorgt voor herverdeling van de menselijke kracht, waardoor bepaalde lichaamsdelen minder belast worden. Actieve exoskeletten zijn motorisch aangedreven, waardoor de belasting op het lichaam afneemt.

VIL gaat beide types uittesten in de praktijk en de verschillende exoskeletten en hun kostprijs in kaart brengen. Met de praktijktesten wil VIL duidelijk krijgen in welke mate de pakken ergonomisch ondersteunend zijn en of het gebruik ervan de productiviteit bevordert.

Twaalf deelnemende bedrijven

Het project ‘Exoskeletons for Logistics’ start op 12 december 2017 in samenwerking met twaalf bedrijven. Deelnemers zijn: Atlas Copco, bpost, Colruyt, Conway, Danone, Delhaize, Gates Distribution Center, H.Essers, Honda Motor Europe Logistics, Limburg.Net, Oesterbank en Sortbat. 

“We willen ervaring opdoen met een exoskelet dat de kracht van de medewerker ondersteunt”, vertelt Roeland Motmans van Colruyt Group. “Binnen Colruyt Group hebben we nog veel fysiek werk. Doelstelling is ziekteverzuim te verminderen of te verkorten. Een eerste insteek is vanuit re-integratie. Mensen die langdurig zijn uitgevallen omwille van de rug of schouders kunnen mogelijk sneller het werk hervatten mits de tijdelijke ondersteuning van een exoskelet. Een tweede insteek is te kijken naar fysieke werkposten, waar verbeteringen niet evident zijn. Een exoskelet kan dan mogelijk preventief ingezet worden, wanneer andere maatregelen niet lukken.”

Afbeelding: Exoskelet van Laevo