VIL onderzoekt mogelijkheden zorghubs
Transport & Distributie 16.01.2019 | Branchenieuws

VIL onderzoekt mogelijkheden zorghubs

Innovatieplatform VIL onderzoekt in een nieuw project de mogelijkheden van een zorghub, waar de logistieke activiteiten van zes zorginstellingen op een centrale locatie worden geconsolideerd en geoptimaliseerd. 

Volgens VIL maken de druk op de budgetten, strengere regelgeving en veranderende medische behoeften het noodzakelijk om de zorglogistiek anders te gaan organiseren. Daarom start het met tien Belgische bedrijven en zes zorginstellingen het project 'Zorghubs'.

Geoptimaliseerde logistiek en schaalvoordelen

Met het project wil VIL onderzoeken hoe regionale zorglogistieke platformen kunnen bijdragen aan een geoptimaliseerde logistiek en schaalvoordelen. Voor logistiek dienstverleners zou het project bovendien kansen bieden om een nieuw scala aan logistieke diensten te ontwikkelen toegevoegde waarde voor de zorgsector. Dienstverleners als bpost, DHL Supply Chain Benelux en Hospital Logistics werken mee aan het project.

Interesse vanuit zorginstellingen

Volgens VIL is de behoefte aan een logistiek platform in de zorgsector groot, uitgaande van de interesse die organisaties toonden in het VIL-project. Eén van de deelnemers is Zorgbedrijf Antwerpen, dat met 44 dienstencentra, 3.350 serviceflats en 3.030 erkende bedden in woonzorgcentra de grootste speler is in de Antwerpse zorgsector.

Proof of concept

In het eerste traject brengen de deelnemers alle goederenstromen van en naar de zorginstellingen in kaart, evenals de behoeften van de stakeholders en de wettelijke beperkingen. Daarna wordt bepaald welke stromen en activiteiten bij het logistiek zorgplatform passen. Op basis daarvan zal een logistiek concept uitgewerkt en in de praktijk worden getest. 

“De bedoeling is om tot een proof of concept te komen van de praktische haalbaarheid. Op basis van de opgedane ervaringen zullen we in kaart brengen hoe het zorghubconcept verder uitgerold kan worden in Vlaanderen”, licht VIL-projectleider Ludo Sys toe.


Plaats een reactie (0)

Reageren