Vier keer goud voor veilige magazijnen
11.11.2016 | Branchenieuws

Vier keer goud voor veilige magazijnen

Vier magazijn hebben tijdens de Dag van het Magazijn de hoogste onderscheiding op het gebied van veiligheid ontvangen. Abbott Biologicals en Janssen Biologics wonnen goud in de categorie kleine magazijnen, Schneider Electric en DHL Supply Chain in de categorie grote magazijnen. Juryvoorzitter René de Koster prees het hoge niveau van de deelnemers. “Dat is super. Ik kom in veel buitenlandse magazijnen, maar als het gaat om veiligheid lopen we in Nederland ver voorop.”

Voor Abbott en DHL is het de tweede keer dat ze met de hoogste onderscheiding aan de haal gaan. Het distributiecentrum van DHL in Bergen op Zoom was in 2006 de allereerste winnaar van de verkiezing en mocht nu opnieuw het podium beklimmen. Juryvoorzitter René de Koster, hoogleraar logistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, roemde de experimenteerdrift met nieuwe technologieën zoals smart glasses voor orderpicking. Sitemanager Johan Schouwenaar van DHL gaf een deel van de credits aan Ricoh, de opdrachtgever in Bergen op Zoom. “In het reguliere overleg met Ricoh staan veiligheid en ergonomie altijd hoog op de agenda. Zij hebben ook mede geïnvesteerd in nieuwe technologieën zoals blue spot en smart glasses.”

Financiële prestaties
Abbott Biologicals uit Olst won eerder in 2013, maar had zich nu ingeschreven met een ander, kleiner magazijn. Het initiatief daarvoor kwam van de medewerkers zelf, vertelt warehouse manager Edwin Henssen. “Ik ben vooral trots op het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers, dat staat op een hoog niveau. En dat in een magazijn waarin – ook al is het klein – toch heel veel pallets worden verplaatst.” De Koster omschreef het anders: “Abbott heeft een magazijn waarin Amerikaanse efficiëntie is gekoppeld aan een Nederlands werkklimaat.”

Schneider Electric uit Helmond deed vorig jaar ook al mee, maar moest toen genoegen nemen met een tweede plaats. “De veiligheid in het magazijn stond al op een hoog niveau in dit bedrijf. Toch is Schneider erin geslaagd de veiligheid nog verder te verbeteren. Daarnaast is Schneider het voorbeeld dat laat zien dat veiligheid en financiële resultaten hand in hand gaan”, aldus De Koster. Ook dc-manager Hugo van Goor prees zijn mensen. “Het heeft vijf jaar geduurd om te komen waar we nu staan. Als management kun je veiligheid wel op één zetten, maar het zijn de mensen die het uiteindelijk moeten waarmaken.”

Zilver voor Jumbo
Janssen Biologics zag zijn eerste deelname aan de verkiezing direct met goud worden beloond. De Koster prees de investeringen van het bedrijf in onder meer veiligheidstrainingen. “Zelfs de kolommen in het magazijn zijn geschilderd in veiligheidskleuren. Die zich echt niet te missen”, sprak de juryvoorzitter. Supervisor Frans van de Vegt wees vooral op het gedragsobservatieprogramma. Als een incident plaatsvindt, wordt het werk stilgelegd en gaat iedereen naar de betreffende locatie toe. Daar worden oorzaken en oplossingen besproken. “Ik ben vooral trots op hoe we veiligheid in ons dagelijks werk hebben ingebed”, aldus De Vegt.

Naast de vier gouden onderscheidingen ontving het distributiecentrum van Jumbo in Breda zilver – een dag nadat de supermarktketen een petitie van vakbond FNV ontving over de hoge werkdruk in de logistiek. De Koster wees op de transformatie die het bedrijf heeft doorgemaakt met onder meer twee overnames in korte tijd. “Door de grote groei komt de efficiëntie en veiligheid soms onder druk te staan. Op dat vlak moet nog wat worden verbeterd om voor goud in aanmerking te komen.”

Docdata en Fast & Fluid
Eervolle vermeldingen waren er voor de twee overige genomineerden: Fast & Fluid uit Sassenheim en Docdata in Waalwijk. “Docdata heeft in Waalwijk een ongelooflijk complex proces met veel mensen, veel klanten, hoge pieken en veel procesveranderingen. Daardoor krijgt veiligheid nog niet de aandacht die het verdient”, verklaart de juryvoorzitter, die de deelname van Fast & Fluid een moedig besluit noemt. “Interessant om te zien hoe leerlingen van het ROC worden opgeleid, maar op het gebied van veiligheid kunnen nog flinke stappen worden gezet.”

Het is voor het eerst dat de jury in de twee categorieën geen duidelijke winnaar uitriep, maar twee bedrijven met goud beloonde. Jurylid Jan Hommes, tevens directeur van de BMWT: “Als jury zien we het niveau van de inschrijvingen elk jaar omhoog gaan, terwijl de magazijnen steeds minder goed vergelijkbaar zijn. Tussen een magazijn van een retailer en een farmaceutisch bedrijf bestaat nu eenmaal grote verschillen. Daarom hebben we besloten om te werken met drie categorieën: goud, zilver en brons. Dat geeft de deelnemende bedrijven een beter beeld waar ze staan op het gebied van veiligheid.”

Marcel te Lindert - journalist logistiek en supply chain

Afbeelding: De winnaars van de Prijs Veiligste Magazijn 2016 op het podium, v.l.n.r.: Jumbo Supermarkten, Janssen Biologics, DHL Supply Chain en Schneider Electric. Onderste rij v.l.n.r.: Abbott Biologicals en Fast & Fluid Management. Niet op de foto: Docdata Fulfilment.

Plaats een reactie (0)

Reageren