Video: Uber bezorgt 50 duizend biertjes met zelfrijdende truck

Logistiekprofs op 26 oktober 2016 | 2 minuten leestijd

Uber heeft een zelfrijdende vrachtwagen afgelopen week een lading van 50.000 biertjes laten bezorgen. Het is de eerste keer dat een dergelijke truck voor commerciële doeleinden werd ingezet. Uber wil met de stunt laten zien dat het de technologie voor zelfrijdende vrachtverkeer al in handen heeft heeft. 

De rit werd uitgevoerd door een vrachtwagen van ontwikkelaar Otto, dat in juli door Uber werd overgenomen. Er was een vrachtwagenchauffeur aanwezig, maar deze zat in de slaapcabine in plaats van achter het stuur. De truck van Otto legde zo’n 190 kilometer af op de snelweg van Colorado. “We wilden laten zien dat de fundamentele bouwstenen van de technologie er al zijn: we zijn in staat om een dergelijke operatie uit te voeren op de snelweg”, aldus Lior Ron, mede-oprichter van Otto. Volgens Ron bevindt de technologie zich nog volop in de ontwikkelingsfase. “We zijn druk bezig met het verbeteren van de hardware en software.” Uber zegt niet van plan te zijn om met Otto op grote schaal vrachtwagens te gaan ontwikkelen. Het wil zich profileren als aanbieder van mobiliteitsoplossingen door de technologie te implementeren in trucks van andere vrachtwagenfabrikanten. 

Wel een chauffeur aanwezig

Het bier werd vervoerd in samenwerking met brouwerijketen AB InBev, dat naar eigen zeggen jaarlijks 50 miljoen dollar kan besparen door de inzet van zelfrijdende vrachtwagens in de Verenigde Staten. De besparingen zijn toe te schrijven zijn aan lagere brandstofkosten en een frequent leveringsschema. Omdat er wel een chauffeur in de truck aanwezig moet zijn, bespaart het in eerste instantie niet op chauffeurskosten.  

Vrachtwagenchauffeurs hoeven voorlopig dus niet voor hun baan te vrezen. Dankzij de technologie hoeven ze tijdens het traject op de snelweg niets te doen, maar tijdens de eerste en de laatste kilometers moeten ze weer achter het stuur kruipen. De zelfrijdende technologie is voorlopig namelijk alleen geschikt voor snelwegen. 

Redactie LogistiekProfs