ViaTim zet buurtpunten in voor recycling elektrische apparaten

Logistiekprofs op 14 May 2019

Consumenten die van hun oude elektrische apparaten af willen, kunnen deze voortaan inleveren bij buurtpunten van ViaTim. In Zwolle test de startup recycling van elektrische apparaten via buurtpunten. 

Webshops zijn verplicht om elektrische apparaten retour te nemen, maar deze service wordt vaak niet zichtbaar aangeboden, stelt ViaTim in een persbericht. Veel webshops voldoen daarom niet aan de geldende wetgeving. 

Samen met studenten van de Hogeschool Windesheim heeft de startup gewerkt aan een oplossing om de inzameling van elektrische apparaten te bevorderen. ViaTim, dat in 2016 werd opgericht om het probleem van de dichte deur op te lossen, werkt voor de last mile met buurtpunten: buurtgenoten die tegen betaling pakketten aannemen voor buren die niet thuis zijn. De bezorger kan dan altijd zijn pakketje kwijt en consumenten kunnen in de avond terecht om hun bestelling af te halen.

Deze buurtpunten worden nu ingezet voor de recycling van elektrische apparaten. Een ViaTim Punt verzamelt elektrische apparaten voor de gehele wijk. Deze worden vervolgens opgehaald en afgeleverd bij een recyclebedrijf. ViaTim: “Dit zorgt ervoor dat de kosten voor de webshops veel lager komen te liggen en dat zij op deze manier toch kunnen voldoen aan de wet. De milieu-impact van het inzamelen en gebundeld verzenden van apparaten zal lager liggen dan wanneer elk product los wordt verstuurd.

Momenteel test ViaTim de dienst bij enkele buurtpunten in en rondom Zwolle.