Verzekeraar TVM voegt zich bij massaclaim tegen vrachtwagenfabrikanten

Logistiekprofs op 14 June 2017

Ook TVM heeft zich aangesloten bij de claim tegen de vrachtwagenfabrikanten die zich jarenlang schuldig maakten aan kartelvorming. De verzekeraar slaat de handen ineen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en advocatenkantoor Hausfeld & Co. 

De partijen eisen compensatie voor de extra kosten die kopers hebben gemaakt ten tijde van het kartel. Vrachtwagenfabrikanten Renault/Volvo, DAF, Iveco, Daimler en MAN vormden veertien jaar lang een kartel, waardoor zo’n 600 duizend transportondernemers teveel betaalden voor hun vrachtwagens. De kartelleden spraken sinds 1997 met elkaar. Dat gebeurde telefonisch en op handelsbeurzen en andere evenementen. De Europese Commissie legde de bedrijven vorig jaar een boete van ruim 2,9 miljard euro op. Daimler ontving de hoogste boete: een bedrag van 1 miljard euro. MAN hoefde als enige fabrikant in het kartel geen boete te betalen, omdat het bedrijf aan de bel trok bij de Europese Commissie. 

Lees ook: ‘Verjaring voor claims truckkartel dreigt’

1,2 miljard euro teveel betaald 
In de veertien jaren van het kartel werden er in Nederland zo’n 240.000 vrachtwagens zijn verkocht. De extra kosten voor de kopers in meerdere landen zouden in totaal uitkomen op 1,2 miljard euro.  Eerder maakte TLN al bekend dat het een claim aan het voorbereiden was tegen de fabrikanten. Daarvoor nam het advocatenkantoor Hausfeld & Co in de arm. De brancheorganisatie riep andere partijen op zich bij de claim aan te sluiten.

Druk zetten op truckfabrikanten
TVM verwacht samen met TLN druk te kunnen zetten op de truckfabrikanten voor een passende compensatie. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen de twee partijen het grootste deel van de transportsector in Nederland. De verzekeraar onderzoekt of ze gedupeerde ondernemers kan helpen hun claim te onderbouwen. 

Redactie LogistiekProfs