Verse krachten moeten Amsterdamse logistiek boost geven

Logistiekprofs op 31 December 2015

Amsterdam komt het komende jaar nog zo’n driehonderd logistiek medewerkers tekort. Dat meldt het Parool. In 2016 zal het aantal banen in de opslag en vervoersbranche licht stijgen. Tot de logistieke banen behoren onder meer de banen op Schiphol, de bloemenoverslag in Aalsmeer en de stadsdistributie.

Amsterdam is daarbij niet anders dan andere regio’s in Nederland. De sectoren die in de komende jaren meer geboost kunnen worden, zijn de beroepsgroepen in de logistiek, techniek, opslag en transport. De redenen hiervoor zijn voornamelijk omdat oude medewerkers met pensioen gaan of omdat de sectoren weer in de lift zitten na de financiële crisis.

Hoge werkloosheid
Volgens Het Parool kan de Amsterdamse haven een goede duw in de rug goed gebruiken, waarbij het eveneens het werkloosheidprobleem van Nieuw-West kan oplossen. Er bestaat een hoge werkloosheid onder jongeren in dat gebied van de stad. De werkplekken zouden aantrekkelijker moeten worden gemaakt zodat de jongeren graag in de haven zouden willen werken. Momenteel werken er voornamelijk werknemers die niet uit Amsterdam komen.

Haven is niet sexy
Volgens Achmed Baâdoud, stadsdeelbestuurder van Nieuw-West, is Schiphol uitermate populair voor nieuwe medewerkers, maar mist het de nodige sexappeal. “De haven is niet sexy genoeg,” laat Baâdoud aan het dagblad weten. En dat terwijl het havengebied veel mogelijkheden biedt. Volgens de bestuurder is bij het aantrekkelijker maken van de haven een schone taak weggelegd voor onderwijs. Docenten zouden positiever moeten praten over het havenwerk en de mogelijkheden duidelijk kenbaar maken. “Laat de roc’s op die randen gaan zitten van het bedrijventerrein en woonbuurten. En het bedrijfsleven zou meer moeten uitmaken: wat voor werknemers hebben ze nodig? Ik zie echt alleen maar kansen in dit gebied.” 

Redactie LogistiekProfs