Verkiezing Veiligste Magazijn weer van start

Logistiekprofs op 15 February 2017

Bedrijven kunnen zich vanaf vandaag weer aanmelden voor de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland. Voor het twaalfde jaar op rij zoeken organisatoren als BMWT, Sectorinstituut Transport en Logistiek en evofenedex naar magazijnen die zich bewust bezighouden met veiligheid en gezondheid op de werkvloer.   

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Volgens de initiatiefnemende organisaties is het veiligheidsheidsbewustzijn in deze magazijnen aardig op niveau. Steeds meer werknemers zouden zich ervan bewust zijn dat veiligheid en gezondheid op de werkvloer bijdragen aan de tevredenheid van werknemers, de efficiency en de productiviteit. Het bedrijf dat deze onderwerpen weet te combineren, met een evenwichtige aanpak van de pijlers mens, proces en techniek maakt kans op de Prijs voor het Veiligste Magazijn. 

Deelnemende bedrijven kunnen in twee categorieën – grote magazijnen en kleine magazijnen – een bronzen, zilveren of gouden waardering ontvangen. Deze waardering wordt door de jury, onder leiding van René de Koster van de Erasmus Universiteit, bepaald op basis van de score op criteria als verplichtingen, monitoring, veiligheid op de werkvloer, veiligheidseisen van het management en het werkklimaat. 

Vorig jaar wonnen Janssen Biologics en Abbot Biologicals goud in de categorie kleine magazijnen (minder dan 25 magazijnmedewerkers). DHL Supply Chain en Schneider Electric ontvingen goud in de categorie grote magazijnen. Het was voor het eerst dat de jury in beide categorieën twee bedrijven met goud beloonde. “Als jury zien we het niveau van de inschrijvingen elk jaar omhoog gaan, terwijl de magazijnen steeds minder goed vergelijkbaar zijn”, lichtte jurylid Jan Hommes, tevens directeur van de BMWT, toe. “Tussen een magazijn van een retailer en een farmaceutisch bedrijf bestaat nu eenmaal grote verschillen. Daarom hebben we besloten om te werken met drie categorieën: goud, zilver en brons. Dat geeft de deelnemende bedrijven een beter beeld waar ze staan op het gebied van veiligheid.”

De inschrijving voor dit jaar loopt tot en met 1 juni 2017. Tijdens de Dag van het Magazijn wordt de uitslag bekendgemaakt. Inschrijven voor de verkiezing kan hier

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: De prijswinnaars van 2016 op het podium, v.l.n.r.: Jumbo Supermarkten, Janssen Biologics, DHL Supply Chain en Schneider Electric. Onderste rij v.l.n.r.: Abbott Biologicals en Fast & Fluid Management.