Verhuur logistiek vastgoed in de lift

Logistiekprofs op 21 September 2017

Tezamen met de economie trekt de logistiek aan. In de
eerste helft van dit jaar werd er meer logistiek vastgoed verhuurd en verkocht
dan het jaar daarvoor. 

Voornaamste reden hiervoor is de aanhoudende groei van e-commerce. Het Economisch Bureau van ING verwacht zelfs dat webshops hun marktaandeel tot 2025 gaan verdubbelen. Vorig jaar waren webwinkels goed voor 12,5 procent van de omzet van detailhandel, in 2025 is dat naar verwachting 25 procent.

Deze voorspellingen zorgen voor een flinke toename van de bouw van logistiek vastgoed. Dit jaar bouwden onder andere Bol.com en Picnic nieuwe distributiecentra, goed voor duizenden banen per gebouw.

Keerzijde
NVM Business stelt op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt dat deze ontwikkelingen niet alleen maar voordelen met zich meebrengt. Bouwbedrijven zien deze trend ook en bouwen steeds vaker distributiecentra en opslagruimten zonder dat er vooraf een huurder is gevonden. De lage rente maakt dat momenteel aantrekkelijk om zomaar te bouwen, maar dat brengt wel onnodige risico’s met zich mee.

De ontwikkelingskosten kunnen worden gedrukt, maar volgens de NVM is het toch niet verstandig om nu geld in distributiecentra zonder bestemming te steken. De organisatie spreekt van het speculatief realiseren van nieuwe distributiecentra.