Verenigd Koninkrijk blijft tot 2021 binnen douane-unie EU

Logistiekprofs op 21 maart 2018 | 1 minuut leestijd

Tot 31 december 2020 blijft het Verenigd Koninkrijk zeker onderdeel van de douane-unie van de EU. Ook blijven de landen tot die datum onderdeel van de interne EU-markt. Deze week werd een overeenkomst gesloten.

Zonder de deal was het Verenigd Koninkrijk na 29 maart 2019 geen onderdeel meer geweest van zowel de douane-unie als de interne markt. Goed nieuws dus voor ondernemers, want die kunnen tot 2020 gebruik maken van de douane-regels die tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU van kracht zijn. Ze hebben op die manier meer tijd om zich voor te bereiden op eventuele nieuwe regels die met de Brexit gepaard gaan.

Duidelijkheid
Het geeft de Brexit-onderhandelaars bovendien meer tijd om te bepalen hoe de nieuwe regelgeving eruit komt te zien. De regels zijn van kracht in heel het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van de grens Ierland-Noord-Ierland. Transport Logistiek Nederland (TNL) geeft aan tevreden te zijn met het akkoord, maar geeft aan dat het belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt wat er gaat gebeuren na 2020.

Gerelateerde artikelen