‘Verdubbeling logistiek vastgoed in 2050’

Logistiekprofs op 15 oktober 2021 | 2 minuten leestijd

Tegen 2050 is het aantal vierkante meters aan logistiek vastgoed in Nederland verdubbeld. Dat verwacht vastgoedspecialist Savills. Om ongebreidelde groei tegen te gaan is nationale regie nodig. Bovendien moet er meer werk gemaakt worden van duurzaamheid.

Savills maakte voor de Werkgroep Logistiek een marktanalyse. Daaruit blijkt dat er in 2019 2,6 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed werd gebouwd. Het totaal ligt inmiddels op 38 miljoen vierkante meter. Met een verwachte groei van 2,5 procent per jaar, is er al in 2050 sprake van een verdubbeling ten opzichte van 2019. 

Nieuwbouw geniet nog altijd de voorkeur van bedrijven en investeerders. Bestaande panden voldoen vaak niet aan de schaalgrootte. Bovendien is het voordeliger om nieuw te bouwen. Panden ouder dan twintig jaar lenen zich – ook na renovatie – vaak moeilijk voor hedendaagse logistieke processen. 

Savills stelt dat er te weinig nationale regie is bij nieuwbouw. Lagere overheden bepalen momenteel of de schaarse grond wordt toegekend aan een partij. Volgens de vastgoedspecialist groeit de maatschappelijke weerstand tegen deze ‘ongebreidelde ontwikkelingen en het onverantwoord ruimte- en grondstoffengebruik’.

Energiecentrales van de toekomst

Om de verwachte groei van de logistieke sector in goede banen te leiden wil de Werkgroep Logistiek inzetten op versnelde verduurzaming en hernieuwbare energie. Daken van distributiecentra kunnen beter worden benut door er zonnepanelen op te leggen. “Logistieke bedrijfshallen en bedrijventerreinen kunnen de energiecentrales van de toekomst worden”, valt te lezen in de analyse. 

Quick wins

Andere kansen voor verduurzaming zijn de zogenaamde quick wins, waarbij vooral het isoleren van de laaddeuren (docks) en het aanbrengen van ledverlichting volgens Savills kosteneffectief zijn. Na-isolatie van bestaande daken en gevels vergt vaak grotere investeringen.

Gerelateerde artikelen