Verdubbeling klachten over pakketbezorging PostNL: ‘Bezorgers staan onder grote druk’

Logistiekprofs op 25 September 2018

Het aantal klachten over de pakketbezorging van PostNL is zowat verdubbeld. De Consumentenbond heeft dit jaar al 2031 klachten over PostNL ontvangen via het klachtenkompas. 

Vorig jaar werd er 1347 keer over PostNL geklaagd. Met nog drie maanden te gaan, staat de teller voor dit jaar al fors hoger. De Consumentenbond verwacht dan ook een verdubbeling van het aantal klachten ten opzichte van 2017. 

Consumentenprogramma Kassa startte een eigen onderzoek naar aanleiding van de hoge hoeveelheid klachten. Uit een enquête van het programma onder bijna 4000 respondenten blijkt dat een derde van de consumenten niet tevreden is over de pakketbezorging van PostNL. 

Pakket in de kliko bezorgd

Pakketten zouden niet op tijd worden bezorgd of op vreemde plekken worden neergelegd, zoals in de kliko of onder de auto. Respondenten kregen regelmatig een melding dat ze niet thuis waren, terwijl ze gewoon in huis op de bezorger zaten te wachten. Verder blijken pakketbezorgers zelf handtekeningen te zetten op aangetekende poststukken. Bij 14 procent van de consumenten werd een pakket uiteindelijk nooit bezorgd.

Ontevreden over klachtenafhandeling

De helft van de ondervraagden heeft een klacht bij PostNL neergelegd. Maar liefst 86 procent van de respondenten is ontevreden over de afhandeling van deze klacht. “Het percentage dat ontevreden is met de klachtenafhandeling is opvallend hoog. Een teken aan de wand. PostNL moet daar echt heel wat verbeteren,” stelt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Klacht bespreken met pakketbezorger

Leendert-Jan Plaiser van PostNL zegt in de uitzending dat de genoemde cijfers ‘niet overeen komen met onze cijfers’. “Maar iedereen die ontevreden is over onze dienstverlening is er een te veel. Wij willen graag de favoriete pakketbezorger van Nederland zijn.” Plaiser zegt elke klacht te bespreken met de betreffende pakketbezorger. “Die proberen we ook opnieuw te instrueren. Dat zou de volgende keer goed moeten gaan.” 

‘Aflevering is betaling’

Tegenover Kassa stelt belangenvereniging SubcoPartners dat pakketbezorgers hun werk onder grote druk moeten uitvoeren. Chauffeurs in vaste dienst krijgen per uur betaald. Zelfstandige chauffeurs per afgeleverd pakket. “Zolang er per pakket betaald wordt zullen bezorgers alles doen om een pakket af te leveren. Aflevering is betaling en deze betaling hebben de bezorgers keihard nodig om te overleven”, aldus een woordvoerder.” 

Bekijk hier het fragment van Kassa: