VeLA komt met modelovereenkomst voor zelfstandig logistiek adviseurs

Logistiekprofs op 19 April 2016

De Verklaring Arbeids Relatie (VAR) maakt per 1 mei 2016 plaats voor de modelovereenkomst. De Vereniging van Logistieke Adviseurs (VeLA) heeft een voorbeeldovereenkomst opgesteld, zodat opdrachtgevers en zelfstandig logistiek adviseurs niet voor fiscale verassingen te komen staan.

Nu nog moet de VAR zekerheid geven dat er geen sprake is van een werkgever-werknemer relatie bij de inzet van een zelfstandige. Dat gaat per 1 mei 2016 veranderen. De Belastingdienst gaat met vooraf beoordeelde overeenkomsten werken via de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA).

VeLA heeft een sectorovereenkomst opgesteld die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Wanneer opdrachtgevers en opdrachtnemers feitelijk volgens deze overeenkomst samenwerken, zijn zij er van verzekerd dat er geen problemen met de Belastingdienst ontstaan. Er is ook een algemene overeenkomst, maar die zou volgens VeLA niet stroken met de manier waarop logistiek adviseurs werken. “De adviseurs werken over het algemeen op basis van een inspanningsverplichting, terwijl de algemene overeenkomst uitgaat van een vooraf omschreven resultaat”, zegt VeLA-vice voorzitter Paul Denneman. “Dit maakte dat we samen met de Belastingdienst naar maatwerk moesten zoeken.” Volgens Denneman is er heel wat overleg met de Belastingdienst gepleegd om tot een goede sectorovereenkomst te komen.

Zelfstandig logistieke adviseurs die geen lid zijn van VeLA, kunnen bij het verenigingsecretariaat alsnog informatie inwinnen omtrent het gebruik van de sectorovereenkomst.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.