Veel vorige week bestelde pakketten nog onderweg

Logistiekprofs op 8 December 2020

Veel pakketten die in aanloop naar Sinterklaasavond besteld zijn, moeten nog worden geleverd. De pakketten zijn vorige week wel opgehaald bij webwinkels, maar 16 procent daarvan is nog onderweg. 

Dat blijkt uit de Pakketradar, een data-analyse van transportmanagementservice Wuunder. In november liepen bezorgtijden in Nederland op tot drie à vier dagen. Vooral in de week van 16 november waren veel pakketten vertraagd. Het duurde gemiddeld 4,2 dagen voordat deze bestellingen geleverd werden. Voor bijna 14 procent van de bestellingen gold dat deze pas twee weken later werden geleverd. 

PostNL haalde pakketten niet meer op

Ook afgelopen week, in aanloop naar Pakjesavond, was het enorm druk. PostNL communiceerde al dat het soms pakketten niet meer kon ophalen bij webwinkels. Dit heeft volgens Wuunder gewerkt, want afgelopen week daalde het aantal dagen dat een pakket erover deed om afgeleverd te worden. 

Pakketten spreiden over verschillende partijen

Volgens Wuunder kunnen vervoerders de grote aantallen goed aan. Jeroen Gehlen, co-founder van Wuunder: “Desalniettemin doen zowel webwinkels als consumenten er goed aan zich nu voor te bereiden op de drukte die weer toeneemt als de kerstdagen dichterbij komen. Als webwinkel, groothandel of productiebedrijf kun je deze week bijvoorbeeld zorgen dat je een tweede of derde vervoerder aanhaakt, zodat je de naderende pakketdrukte kan spreiden over verschillende partijen. Gedeeltelijk switchen naar een Express-vervoerder of koerier die op dezelfde dag nog gaat leveren, brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar zal zich uitbetalen in een hogere klanttevredenheid.”

Bezorgtijden op normaal niveau

Nu Black Friday en Sinterklaasavond achter de rug zijn, is de pakketdrukte afgenomen. Daarmee komen ook de levertijden weer op het normale niveau. Alleen op maandag 7 november was er een piek te zien, van zendingen die eind vorige week nog opgehaald moesten worden. 

Afbeelding: Dutchmen Photography / Shutterstock.com