Veel gemeenten gaan soepeler om met venstertijden
Coronacrisis 20.03.2020 | Branchenieuws

Veel gemeenten gaan soepeler om met venstertijden

Een groot aantal gemeenten heeft de venstertijden tijdelijk opgeschort, zodat ondernemers meer mogelijkheden hebben voor het bevoorraden van hun winkels. TLN en evofenedex riepen gemeenten eerder op hier soepel mee om te gaan. 

De volgende gemeenten hebben hun venstertijden tijdelijk buiten werking gesteld: 
Haarlem, Haarlemmermeer, Castricum, Assen, Breda, Arnhem (verruiming naar 12 uur), Groningen (verruiming naar 18 uur), Enschede, Den Bosch, Weert, Venlo (verruiming naar 14 uur).

Voor onderstaande gemeenten wordt op korte termijn een aanpassing van de venstertijden verwacht:
Delft, Leiden, Rotterdam, Den Haag, Gouda, Dordrecht, Utrecht, Nijmegen, Almelo, Zwolle, Deventer, Tilburg, Maastricht, Eindhoven, Ede, Gorinchem, Emmen, Leeuwarden en Apeldoorn.

Een verruiming van de venstertijden is volgens de brancheorganisaties nodig om winkels te kunnen bevoorraden die met aangepaste openingstijden werken, of om supermarkten extra te beleveren vanwege de drukte. "Door het aanpassen van de venstertijden kunnen veel winkeliers die het nu financieel heel zwaar hebben hun openingstijden inkorten en hun deuren pas later op de dag openen", schrijft TLN op de website. "Dan redden ze het net met de kosten voor de inzet van personeel en beperken ze het gebruik van energiekosten. Ook kan het transport van voedsel voor bijvoorbeeld supermarkten efficiënter worden ingepland als de venstertijden opgeschort of uitgebreid zijn."

De oproep is overgenomen door het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Laatstgenoemde roept al haar leden inmiddels op de venstertijden te verruimen. 

Afbeelding: Jarretera / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren