Vastgoedmarkt logistiek in de lift

Logistiekprofs op 4 March 2015

Het gebruik van logistiek vastgoed is dankzij een moderniseringstrend het afgelopen jaar met 30 procent gegroeid. Eind 2014 was er 960 duizend vierkante meter aan logistiek vastgoed in gebruik, zo blijkt uit de Industrial Marketview van vastgoedadviseur CBRE.

Moderne panden zijn schaars
Logistieke gebruikers zouden massaal op zoek zijn naar moderne en grootschalige panden. Dat is terug te zien in het leegstandspercentage. De leegstand van oudere logistieke panden ligt al jarenlang op de 7 procent, terwijl moderne panden slechts in 2 procent van de gevallen leeg staan. In 2010 was dit nog 15 procent. “Moderne panden zijn nu nog schaars”, aldus Machiel Wolters, director Research and Consulting bij CBRE. “Er is vooral te weinig aanbod nu er voor het komende jaar exportgroei en een stijging van de detailhandelsbestedingen wordt verwacht. De vraag naar bedrijfsruimte komt steeds meer van e-commerce bedrijven, die vanwege de belangrijke last mile in het distributieproces naar de consument dichter bij de grote steden willen zitten.” Volgens de Industrial Marketview is er dan ook een grote behoefte een nieuwbouw van moderne distributieruimte.

Logistieke hotspots
De opleving in vraag naar logistiek vastgoed is vooral terug te zien in de tweede helft van 2014. De logistieke hotspots Noord-Brabant en Limburg springen eruit, net als de Nederlandse Mainports (de haven van Rotterdam, Amsterdam en luchthaven Schiphol). Hierdoor steeg ook de vraag naar multi-let complexen.

Redactie LogistiekProfs