Van spreadsheets naar Artificial Intelligence

Hans groen op 21 oktober 2019 | 4 minuten leestijd

De afgelopen jaren zult u continu bestookt zijn over robotica, artificial intelligene (AI), blockchain en machine learning. Nu zijn dit niet zomaar modewoorden maar werkelijke innovaties die uw supply chain verder helpen. De vraag is echter: hoe slaat u de brug tussen uw huidige supply chain oplossingen en werkelijk AI-gericht werken?

Ondanks alle prachtige vergezichten heeft onderzoeksbureau Gartner in een van haar laatste rapporten aangetoond dat minstens 80 procent van de organisaties voorlopig nog op spreadsheets blijft vertrouwen. De reden daartoe is dat voor vele organisaties AI nog altijd een toverwoord is. Zelfs als AI volwassen genoeg zou zijn voor grootschalige implementatie in de supply chain, dan nog zouden duizenden kleinere bedrijven niet het kapitaal hebben om in deze oplossingen te investeren.

De hype voorbij

Maar betaalbaarheid is niet de enige barrière. U kunt geen goed gebruik maken van geavanceerde oplossingen totdat u meer fundamentele problemen oplost met de manier waarop uw organisatie gegevens verwerkt. De hype rond AI heeft het ongelukkige effect gehad dat prioriteit werd gegeven aan meer urgente problemen die kunnen worden aangepakt met eenvoudige, betaalbare softwareoplossingen.

Supply chain-afdelingen nemen wel steeds meer uitdagende IT-projecten aan, zoals omni-channel-initiatieven. Echter door de veranderende omstandigheden blijken veel IT afdelingen niet meer in staat om mee te komen met de uitdagingen van morgen. Dit wordt veroorzaakt door een te formele manier van werken op veel IT afdelingen, waardoor ze onvoldoende kan meebewegen met de dynamiek van de markt, waarvoor zij steeds meer verantwoordelijk wordt.

Data betrouwbaarheid

Als eerste is het aanpakken van de directe gegevensbetrouwbaarheid en digitale toegang van uw organisatie, de beste manier om de uitdagingen van vandaag op te lossen

Als u dit nog niet hebt gedaan, moet het aanpakken van problemen die zijn veroorzaakt door gegevens met een lage betrouwbaarheid en gegevenssilo’s tussen afdelingen uw eerste prioriteit zijn. Solide supply chain-activiteiten zijn gebaseerd op hoogwaardige, betrouwbare gegevens die vrij tussen afdelingen stromen. Het normaliseren van gegevens en het overbruggen van silo’s tussen afdelingen zijn geen sexy problemen om op te lossen, maar als u het laat liggen, komt u hopeloos achter te liggen en zult niet in staat zijn om de stap voorwaarts te maken.

Datawetenschap

Het is dan ook niet verwonderlijk dat datawetenschappers en specialisten maar liefst 80 procent van hun tijd besteden aan het prepareren van gegevens. Waar je mag verwachten dat zij zich richten op het ontwerpen en bouwen van modellen.

Het is een feit dat modellen zo goed zijn als de gegevens en de formats die gebruikt worden. Het kost namelijk veel geld om binnen de modellen alle afwijkingen en uitzonderingen op te vangen. Dat kost veel coderingstijd. Dus om die reden wordt het begrijpelijk dat men zich vooral bezig houdt met het ‘manipuleren’ van de gegevens.

Om succesvol de uitdagingen van uw supply chain aan te kunnen heeft u een organisatie nodig die een transparante opbouw heeft en duidelijke gezamenlijke doelstellingen. Te vaak verliezen organisaties zich in een vlucht naar voren onder druk van kostenbesparing, die uiteindelijk tegenvalt of zelfs de organisatie in gevaar brengt.

U kunt deze valkuilen voorkomen door te beginnen met een duidelijk bedrijfsplan en doelstellingen. Welke resultaten verwacht u? Wie en wat moet welke opbrengsten genereren en wie heeft welke verantwoordelijkheden? Neem de tijd om u te laten informeren over de mogelijke AI oplossingen die toepasbaar zouden zijn voor uw organisatie. Eén ding is zeker: de spreadsheet heeft zijn langste tijd gehad als basis voor uw bedrijfsbeslissingen.

Auteur: Hans Groen – Adviseur Supply chain en Performance Management

Gerelateerde artikelen