Van Nieuwenhuizen stopt als minister van Infrastructuur
31.08.2021 | Branchenieuws

Van Nieuwenhuizen stopt als minister van Infrastructuur

Cora van Nieuwenhuizen legt haar taken als minister van Infrastructuur en Waterstaat neer. Het vertrek van de minister volgt kort na het voortijdig opstappen van Stientje van Veldhoven als staatssecretaris van Infrastructuur.

Van Nieuwenhuizen diende haar ontslag vandaag in omdat ze een nieuwe baan heeft gevonden, bij branchevereniging Energie-Nederland. Daar start ze per 1 oktober. VVD-partijgenoot Barbara Visser vervangt Van Nieuwenhuizen als minister van Infrastructuur. Visser was staatssecretaris van Defensie. Haar taken worden overgenomen door minister Bijleveld. 

Rekeningrijden en Lelystad Airport

Van Nieuwenhuizen stond als minister bekend om haar verzet tegen rekeningrijden. De VVD-minister was groot voorstander van de opening van Lelystad Airport. De opening van dat vliegveld is meermaals uitgesteld, onder meer door de stikstofuitspraak en de coronacrisis. 

Informatievoorsprong

De nieuwe baan van de minister wordt bekritiseerd, omdat ze voortijdig opstapt én omdat ze aan de slag gaat bij een branchevereniging die bedrijven als Shell, Eneco, Vattenfall en Essent vertegenwoordigt. Begin dit jaar stond de VVD-minister een paar dagen aan het roer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), dat zich bezighoudt met alle zaken omtrent elektriciteitsnetwerken en gaswinning. Daardoor – en door haar huidige ministersrol – heeft Van Nieuwenhuizen mogelijk een informatievoorsprong, luidt de kritiek. 

Saillant detail is dat de gedragsregels van het Rijk stellen dat ambtenaren op een ministerie gedurende twee jaar geen contact mogen hebben met een bewindspersoon die lobbyist is geworden. Dat betekent dat de minister pas vanaf 20 januari 2023 weer zou mogen praten met ambtenaren van EZK. 

 Afbeelding: Nancy Beijersbergen/Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren