Utrechts transportbedrijf liet 13 chauffeurs illegaal rijden

Logistiekprofs op 8 april 2024 | 2 minuten leestijd

Een transportbedrijf uit Utrecht had maandenlang tien Filipijnse en drie Turkse chauffeurs voor zich aan het werk, terwijl ze daartoe niet gerechtigd waren. Dat heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie geconstateerd. Het bedrijf heeft een voorgenomen boete gekregen van 44.000 euro.

De zaak kwam aan het licht na een melding in het voorjaar van 2022. De Arbeidsinspectie voerde in dezelfde periode nachtelijke inspecties uit bij depots van grote pakketdienstverleners. Tijdens één van deze controles arriveerde ook een vrachtwagen met een voor een inspecteur bekende naam. Toen de inspecteur de documenten van de chauffeur van die vrachtwagen opvroeg, bleek er van alles mis.

Filipijnse chauffeur

De Arbeidsinspectie trof een Filipijnse chauffeur aan die niet gerechtigd was om in Nederland te werken. Zijn werkgever had geen tewerkstellingsvergunning voor hem geregeld. Dat is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De inspectie besloot om verder onderzoek te doen naar de betrokken onderneming. Daaruit bleek dat er nog meer mensen aan het werk waren zonder tewerkstellingsvergunning.

Dertien illegalen

In totaal trof de Arbeidsinspectie dertien personen aan die illegaal aan het werk waren voor het Utrechtse transportbedrijf. Ze reden pakketten rond voor post- en pakketbedrijven door het hele land. Tien personen hadden de Filipijnse nationaliteit en in drie gevallen hadden de chauffeurs de Turkse nationaliteit. Het onderzoek richtte zich op een periode van zes maanden, maar vermoedelijk waren de chauffeurs al langer actief in West-Europa. Eén van de chauffeurs gaf aan hier al twaalf jaar rond te rijden.

Boete

De werkzaamheden zijn direct stopgezet door de Arbeidsinspectie en de betrokken werkgever heeft een voorgenomen boete ontvangen. De boete is nog niet definitief, omdat de werkgever daarop nog zijn zienswijze in kan dienen.

Gerelateerde artikelen