UPS zet in op elektrisch vervoer met investering in technologiebedrijf

Logistiekprofs op 7 February 2020

UPS heeft een minderheidsbelang genomen in technologiebedrijf Arrival, dat elektrische bestelwagens ontwerpt. Onderdeel van de investering is de bestelling van 10.000 elektrische voertuigen, die vanaf 2020 geleidelijk door UPS worden ingezet. 

Arrival werd in 2015 opgericht in het Verenigd Koninkrijk en heeft inmiddels kantoren over de hele wereld, waaronder in Nederland. Het technologiebedrijf ontwerpt Generation 2 Electric Vehicles, een nieuwe productcategorie die bestaande elektrische voertuigen moet overtreffen in kosten, ontwerp en efficiëntie. De voertuigen van Arrival hebben dezelfde of een lagere prijs dan de huidige voertuigen op fossiele brandstoffen, wat de beslissing om over te schakelen op elektrische technologie eenvoudiger moet maken.

Advanced Driver-Assistance Systems

Arrival en UPS werken de komende tijd samen aan de ontwikkeling van elektrische voertuigen met Advanced Driver-Assistance Systems (ADAS). Deze technologie moet de veiligheid en de operationele efficiëntie verhogen. Zo is er de mogelijkheid voor geautomatiseerde bewegingen in UPS-depots. In de loop van 2020 start UPS met het testen van de ADAS-functies. De uitkomsten van deze tests worden meegenomen bij de ontwikkeling van toekomstige voertuigen.  

“UPS blijft bouwen aan een geïntegreerde vloot van elektrische voertuigen gecombineerd met innovatieve, grootschalige oplaadtechnologie”, zegt Juan Perez, hoofd informatie en techniek van UPS. “Elektrische voertuigen vormen de basis van onze duurzame stedelijke leveringsstrategieën. Door actief te investeren in Arrival kan UPS meewerken aan het ontwerp en de productie van ’s werelds meest geavanceerde elektrische bestelwagens.” 

Productie microfabrieken

Arrival zal de voertuigen bouwen in microfabrieken, met behulp van lichte, duurzame materialen die het bedrijf zelf ontwerpt en creëert. Elke micro-fabriek heeft een lage voetafdruk en produceert elk voertuig op verzoek. Als investeerder heeft UPS de mogelijkheid om orders te versnellen als dat nodig is. UPS verwacht de EV’s te gebruiken in  Europa en Noord-Amerika.