UPS Healthcare breidt Europese hub in Roermond uit

Logistiekprofs op 24 juni 2024 | 4 minuten leestijd

UPS Healthcare voegt 21.860 vierkante meter toe aan Europese hub in Roermond en vergroot daarmee zijn koelketencapaciteit. Deze hub vormt een cruciale schakel in een sterke en betrouwbare toeleveringsketen voor een groot aantal complexe biofarmaceutische producten. Anouk Hesen van UPS Healthcare: “De behoefte groeit aan biologische geneesmiddelen die een complexe, temperatuurgecontroleerde logistiek vereisen.” Hesen is keynote speaker op de vakbeurzen Logistica Next en ICT&Logistiek die plaatsvinden van 5 tot en met 7 november.

Met de uitbreiding van de faciliteit in Roermond kan UPS zijn koelketencapaciteit en mogelijkheden vergroten. De hub in Roermond beschikt nu over meer dan 200 ULT-vriezers (ultra-low temperature) die temperatuurgevoelige producten tot -80 °C kunnen bewaren. Daarnaast voegt de faciliteit ongeveer 3.200 palletposities toe aan zijn bestaande portfolio voor opslag van temperatuurgevoelige producten bij 2°C tot 8°C.

Wereldwijd beschikt UPS Healthcare nu over 1,6 miljoen vierkante meter cGMP- en GDP-conforme opslagruimte, waarvan 930.000 vierkante meter gewijd is aan de koudeketen. Sinds 2020 heeft het zijn globale netwerk van opslagruimte die voldoet aan de vereisten voor de gezondheidszorg meer dan verdubbeld.

Antwoord op een groeiende markt

De uitbreiding van de faciliteit komt tegemoet aan de vraag naar geavanceerde en temperatuurgecontroleerde logistiek in de gezondheidszorg. De wereldwijde markt voor biologische geneesmiddelen zal naar verwachting stijgen van 342,9 miljard euro in 2024 tot 564,6 miljard euro tegen 2029. De Nederlandse farmasector zal tussen 2024 en 2028 naar schatting met 6,17 procent groeien, wat neerkomt op een marktvolume van 7,03 miljard euro tegen 2028.

“De behoeften van de samenleving op het gebied van gezondheidszorg veranderen. Er is meer behoefte aan biologische geneesmiddelen en die vereisen een complexe temperatuurgecontroleerde logistiek met duurzame end-to-end-oplossingen. Zo krijgen we de patiëntkritische producten op tijd en op de juiste temperatuur waar ze moeten zijn, van lab tot aan de patiënt”, zegt Anouk Hesen, operations director UPS Healthcare West Europe. “Door de uitbreiding van de faciliteit in Roermond zijn we in staat om een groter aanbod te bieden van onze koudeketenlogistiek aan een snelgroeiende en innovatieve markt.”

Strategische ligging

De faciliteit in Roermond bevindt zich dicht bij de Europese luchthub van UPS op de luchthaven Keulen-Bonn en heeft directe toegang tot grote havens zoals Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Daarnaast beschikt UPS Healthcare over een vloot met temperatuurgecontroleerde voertuigen. Bovendien ligt Roermond binnen een straal van 1.000 kilometer van 80 procent van de Europese gezondheidszorgmarkt. De combinatie van een centrale strategische ligging en een gespecialiseerde vloot zorgt ervoor dat levering binnen 24 uur mogelijk is in het merendeel van Europa.

Hernieuwbare energie

De nieuwe UPS Healthcare faciliteit beschikt over 2.500 geïnstalleerde zonnepanelen die meer dan 1,2 gigawattuur energie leveren. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan 450 huishoudens in Nederland. De zonnepanelen stellen UPS in staat om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dat draagt bij aan zijn lokale duurzaamheidsinspanningen rond hernieuwbare energie en bij de doelstelling van UPS om één op de vier vestigingen van hernieuwbare energie te voorzien tegen 2025. Tegen 2035 moeten alle faciliteiten op hernieuwbare energie draaien.

De duurzaamheidsinspanningen van UPS Healthcare hebben ook een gunstig effect op zijn klanten. EU-regelgeving schrijft verplicht grote en beursgenoteerde bedrijven regelmatig verslag uit te brengen over hun impact op het milieu via een duurzaamheidsrapportage. Daarin wordt de uitstoot van toeleveranciers ook meegerekend. Een lagere uitstoot in de faciliteiten van UPS Healthcare betekent dus een lagere uitstoot voor de ketens van klanten.

Logistiek Next en ICT&Logistiek

Op woensdag 6 november spreekt Anouk Hesen van 13.45 tot 14.15 uur op de vakbeurzen Logistica Next en ICT & Logistiek. Zij gaat dieper in op het belang van data en transparantie bij het opbouwen van aanpasbare en veerkrachtige supply chains voor bedrijven in de healthcare-sector. Daarbij zal ze meer vertellen over de ervaringen met UPS Premier, de dienst die specifiek is ontworpen voor cruciale zendingen in de healthcare.

Gerelateerde artikelen