Unizo wil Europees verbod op gratis retourzendingen
E-commerce 20.03.2019 | Branchenieuws

Unizo wil Europees verbod op gratis retourzendingen

De Belgische Unie voor Zelfstandig Ondernemers (Unizo) pleit voor een Europees verbod op gratis retourzendingen. De vereniging ziet het hoge aantal retouren als schadelijk voor het klimaat. Een verplichte bijdrage voor retourzendingen moet ontradend werken.

'Retouren schadelijk voor klimaat'

In een onlangs gepubliceerde visienota heeft Unizo tien maatregelen opgesteld op om de economie klimaatneutraal te maken. Eén van die maatregelen is een Europees verbod op gratis retouren in e-commerce. “Naast het aspect van oneerlijke concurrentie hebben gratis retourzendingen bij grote webshops een negatieve invloed op het aantal verplaatsingen met bestelwagens, wat schadelijk is voor het klimaat", valt te lezen in de visienota. 

Bewustwording consument

Een verplichte bijdrage neemt bij consumenten de illusie van weg dat retourzendingen gratis zijn, stelt Danny van Assche van Unizo tegen De Morgen. "Gevolg is dat de klant de neiging heeft om heel wat pakjes te laten komen en alles thuis op het gemakje te passen. De rest wordt zonder nadenken teruggestuurd. Je moet maar eens op een doordeweekse dag het postkantoor binnenstappen en kijken hoeveel mensen er staan aan te schuiven met een doos onder de arm.”

Een verplichte bijdrage voor retourzendingen zal moet er toe leiden dat de klant bewuster besteld. "Hij zal dus de schoenen laten leveren die hij echt wil en in de juiste maat, in plaats van vijf of zes paar te laten arriveren."

Europese wetgeving

De vereniging pleit voor wetgeving op Europees niveau. "Want enkel in België kosten aanrekenen voor het terugzenden van pakjes: dat zal niet lukken." 

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Willem Vink
    21.03.2019 - 10:15 uur | Willem Vink

    Gossie, worden we misschien verstandig?? Natuurlijk moet dat als de bliksem ingezet worden, het is toch van de gekke dat mijn schoondochter alles in 5 voud bestelt en de meeste keren ook alles retour stuurt, want het was toch niet zo leuk, of manlief werd lichtelijk boos omdat er alweer bestelt was?? Retour sturen kost gewoon € 5,=, niks mis mee.