Uitzendbureau zet robots in bij logistieke bedrijven

Logistiekprofs op 4 April 2016

Logistieke bedrijven kunnen nu ook bij het uitzendbureau terecht voor een robot in plaats van een ‘gewone’ medewerker. Uitzendbureau HOBIJ in Veghel gaat als eerste uitzendbureau robots bij logistieke bedrijven inzetten. “Voor specifieke werkzaamheden zijn ze de gedroomde ‘medewerker’. Door robots kunnen we de constante kwaliteit van de output garanderen”, stelt HOBIJ. 

Er zijn momenteel vijf robots van HOBIJ aan het werk in productie- of logistieke omgevingen. De robots kunnen op allerlei posities worden ingezet. “Doordat ze flexibel te programmeren zijn, kunnen ze op allerlei posities worden ingezet”, legt CEO Han van Horen uit. “Bijvoorbeeld voor pick-and-place-activiteiten, palletteren en verpakken. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook lassen.” 

Bedrijven kunnen de robots voor korte of langere tijd inhuren, met een maand opzegtermijn. Han van Horen: “Zo hoeven ze zelf niet te investeren, net zoals bij een flexibele schil van mensen. De behoefte aan flexibiliteit is de laatste jaren enorm gestegen. Combineer dat met de toegenomen druk op prijs en marge, en je begrijpt waarom deze oplossing zo aanslaat.” 

Pikken robots banen in?
Volgens de CEO betekent de inzet van robots niet dat er geen plek meer is voor ‘echte’ werknemers. Mensen en robots zouden elkaar namelijk aanvullen. Zo wordt een robot alleen ingezet in combinatie met een goed getrainde operator die de robot kan configureren. “Robots zijn ideaal voor het saaie, repeterende werk, zeker als dat ook nog eens zwaar is. Voor mensen blijft het zinvollere werk over”, aldus Han van Horen. “Een robot is niet altijd goedkoper dan een medewerker. Dat hangt van veel factoren af. Het tarief is vergelijkbaar; alles draait om een slimme inzet op de juiste posities. Een robot, die drie ploegendiensten achter elkaar draait, vervangt in één keer drie mensen. Dan realiseer je pas echt stevige besparingen.”

Smart Robotics
HOBIJ werkt bij dit project samen met Smart Robotics, een start-up in Eindhoven. Smart Robotics programmeert de robots, HOBIJ levert getrainde operators, plus service en onderhoud. De operator die de robot vergezelt, is ook getraind op het direct verhelpen van een eventuele storing. In Eindhoven hebben Smart Robotics en HOBIJ een experience center, waar de robots worden gepresenteerd aan klanten en geïnteresseerden.

Redactie LogistiekProfs