Uitdaging voor Haven Amsterdam door 397 meter lang schip
03.03.2016 | Branchenieuws

Uitdaging voor Haven Amsterdam door 397 meter lang schip

De zeesluis van IJmuiden heeft een flinke beproeving achter de rug. De MV Solitaire, een 397 meter lang schip, is onderweg naar de Amsterdamse haven en passeerde de 400 meter lange Noordersluis. Het schip dat wordt ingezet voor het aanleggen van onderzeese pijpleidingen is onderweg naar Amsterdam voor groot onderhoud en aanpassingen. Momenteel ligt het schip in de Amerika Haven bij de USATerminal/ Dutch Offshore Base. 

Het grote schip wordt ingezet om pijpen te ontbramen, op te lijnen en aan elkaar te lassen. De pijpen worden vervolgens via een stinger naar de bodem van de zee geleid. Het schip kan ongeveer 22.000 ton aan pijpdelen meenemen en in een dag kan er tot negen kilometer aan leidingen worden gelegd tot een diepte van drie kilometer.

Haven is trots
In een persbericht schrijft de Amsterdamse haven: “met de keuze van Conquest Offshore BV eind vorig jaar voor de Amsterdamse haven als thuishaven voor het 1400 ton sterke Kraanschip Conquest MB1 komt de gewenste aansluiting met de offshore industrie op gang. De centrale en strategische ligging van Amsterdam, onder meer bij Schiphol, de getijloze haven van Amsterdam en de wens om de offshore industrie vanuit Amsterdam te bedienen is bepalend geweest voor de oprichting van Dutch Offshore Base, gevestigd op de grote terminal van Ter Haak Group.” 

Yes we can!
Directeur en eigenaar van Dutch Offshore Base, Michiel Zwagerman, is trots dat de haven de klus aan kon. “Door de aanwezigheid van het kraanschip de MB1 was het voor ons een hele natuurlijke keus om Allseas aan te bieden de aanpassingen en het onderbouw van de Solitaire hier te laten doen. De kennis en de ervaring is aanwezig en misschien nog wel het allerbelangrijkste: de `yes we can' mentaliteit om de Solitaire met 397 meter te schutten in een 400 meter lange sluis getuigt van groot vertrouwen.”

Impuls voor Amsterdam
Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam, sluit zich aan bij Zwagerman: “Wij zijn heel trots op de komst van de Solitaire omdat de offshore activiteiten in onze haven hiermee een geweldige impuls krijgen. Dit is goed voor de werkgelegenheid. Mede door de durf, visie en handelsgeest van de bedrijven in de regio levert de komst van de Solitaire grote toegevoegde waarde aan de Amsterdamse haven, de stad en de regio.”

Het schip zal naar verwachting in de zomer van 2016 naar zee terugkeren.

Redactie LogistiekProfs 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (0)

Reageren