Uber lanceert vracht-app in Europa
Transport & Distributie 22.03.2019 | Branchenieuws

Uber lanceert vracht-app in Europa

Taxi-app Uber maakt zijn intrede op de vracht-markt met de nieuwe app Uber Freight. De dienst komt volgende maand naar Europa, te beginnen in Nederland.

Met de nieuwe app wil het Amerikaanse bedrijf vrachtwagenchauffeurs en opdrachtgevers aan elkaar koppelen. In de Amerika werkt het systeem al twee jaar, nu moet het systeem zich in Europa ook gaan bewijzen.

De app heeft als voordeel voor bedrijven dat ze makkelijker een vervoerder kunnen vinden. Bovendien staat de prijs al vast en kan de vracht in de gaten gehouden worden via de app. Voor vervoerders zou het voordeel vooral zitten in de snelle betaling en het gemak van het vinden van nieuwe opdrachten. 

Efficiëntie
Uber gokt met de app niet alleen op zelfstandigen, maar ook op andere vervoerders. Volgens het Amerikaanse bedrijf wordt een vijfde van alle vrachtwagenkilometers zonder vracht afgelegd en is er een nijpend tekort aan chauffeurs. Koppel dat aan de berekening dat de Europese vervoersmarkt een waarde van ruim 350 miljard euro heeft en je begrijpt waarom Uber hier neerstrijkt. Uber denkt de markt efficiënter te kunnen maken.

Het bedrijf zegt zich aan alle Europese wetten en regels te gaan houden. Uber Freight opereert als een zogenaamde 'expediteur'. 'Dat betekent dat we verladers die hun goederen willen verzenden, kunnen koppelen aan vervoerders die voldoen aan de toepasselijke regels', schrijft Uber in een persbericht. 

Regionale krant De Limburger legde de app aan een paar logistieke dienstverleners voor, die positief reageerden. 'De app lijkt op de taxi-app van Uber. Je ziet alles in een oogopslag, inclusief een kalender met tarieven', aldus Mark Breman, businessdeveloper bij logistieke dienstverlener KLG Europe tegen de krant. 'Ze hebben bij Uber een mooie technologie ontwikkeld.' Het Financieele Dagblad merkt een belangrijk verschil op: een bedrijf kan dagen van te voren opdrachten boeken. De vervoerder kiest zelf de lading en krijgt dus niet een rit toegewezen zoals bij de taxidienst.

Plaats een reactie (0)

Reageren