Truckfabrikanten wacht recordboete door kartelvorming

Logistiekprofs op 31 May 2016

De Europese Commissie tikt de zes belangrijkste truckfabrikanten flink op de vingers. Door kartelvorming staat hen een boete te wachten van 2 miljard euro, zo schrijft de Britse krant Financial Times.

De bedrijven DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo/Renault worden al jaren beschuldigd van kartelvorming. In 2011 viel de Europese Commissie binnen in hun kantoren. In 2014 volgden officiële punten van bezwaar. Doorgaans volgt daarna een boete. De kartelvorming zou al jaren gaande zijn. De bedrijven maakten niet alleen prijsafspraken, maar ook afspraken over het op de markt brengen van technologieën die de uitstoot van broeikassen terugdringen.

Fabrikant DAF ontvangt mogelijk de hoogste boete. Dat blijkt uit de voorzieningen die de bedrijven hebben getroffen. Zo heeft moederconcern Paccar een bedrag van 945 miljoen dollar gereserveerd. Daimler, Iveco en Volvo troffen een voorziening van respectievelijk 600 miljoen dollar, 500 miljoen dollar en 400 miljoen dollar. MAN zou de boete niet hoeven te betalen, omdat het aan de bel trok over het mogelijke kartel.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.