Trending topics in logistiek: hypes of kansen?
22.01.2016 | Trends

Trending topics in logistiek: hypes of kansen?

Same day delivery, online food en de drukke decembermaand; het zijn populaire onderwerpen in de Nederlandse logistiek. Wanneer en hoe speel je hier als webwinkel of logistiek bedrijf op in? Wat is een mogelijke commerciële kans en wat is vooralsnog gewoon een hype? Caroline Prick van PostNL legde tijdens de Webwinkel Vakdagen uit welke vier trending onderwerpen de logistiek veranderen. 

Trending topic 1: #Sinterklaas en Kerst Veel logistieke afdelingen zijn nog aan het bijkomen van de drukste maand van het jaar. Webwinkels en logistiek dienstverleners zien een steeds groter verschil tussen de piekperiodes (Sinterklaas en Kerst) en de andere maanden van het jaar. Naar verwachting zal die piek alleen maar groter worden. Zeker rondom de feestdagen is het belangrijk dat consumenten hun pakketje op tijd ontvangen. Als logistieke partij moet je flexibel genoeg zijn om deze drukte aan te kunnen.

Trending topic 2: #Omnichannel
De consument wil altijd en overal aankopen kunnen doen en pakketten kunnen ontvangen. Volgens Prick vindt er een verschuiving plaats van online shoppen via de laptop, naar online shoppen via de mobiel. Een slimme winkelier speelt hier niet alleen op in door online en mobiel aanwezig te zijn, maar ook door de consument uit verschillende bezorgopties te laten kiezen. ‘Delivery as a service’, is hierbij de toverformule.

“Een goed voorbeeld hiervan is de online shop van de Negen Straatjes, een winkelgebied in Amsterdam”, vertelt Prick. “De verschillende winkeliers hebben hun krachten gebundeld in deze online shop. Daarmee vergrootten ze hun afzetmarkt van Amsterdam naar heel Nederland. Dat is natuurlijk heel slim. Nog slimmer is dat de webshop verschillende bezorgopties aanbiedt. Consumenten kunnen hun pakketje gratis afhalen in Amsterdam, maar voor €4,95 ook een eigen bezorgmoment kiezen, inclusief avond- en weekendbezorging.” Sinds het uitbreiden van haar bezorgopties zag 9straatjes Online de conversie met 13 procent stijgen. “En dat terwijl ze voor die tijd geen verzendkosten rekenden. Je merkt dat consumenten het belangrijker vinden om zelf te kunnen kiezen, zelfs als ze daarvoor moeten betalen.”

Trending topic 3: #Online food
Online food-initiatieven als Picnic, HelloFresh en Deliveroo hebben de gemoederen het afgelopen jaar flink bezig gehouden. Toch vindt slechts 1,5 procent van de foodaankopen momenteel online plaats. Volgens Prick bedraagt dat percentage in 2020 15 tot 20 procent. "Maar dan moeten er wel initiatieven ontstaan die de online foodmarkt in een stroomversnelling gaan brengen." Prick neemt als voorbeeld de online fashionverkoop. "In die branche heeft gratis retouren voor een stroomversnelling gezorgd. Het nam de belangstijkste drempel weg voor consumenten om hun kleding online te kopen. In de foodbranche zijn momenteel zeker een aantal interessante concepten, zoals Picnic en HelloFresh, maar ook zij zijn allemaal nog druk aan het zoeken naar datgene dat de markt gaat versnellen." 

Trending topic 4: #Same day delivery 
Als Prick tijdens haar presentatie aan een volle zaal met bezoekers vraagt wie er als consument gebruik zou maken van same day delivery, steekt iedereen zijn hand op. Als Prick echter aan diezelfde bezoekers vraagt wie er al wel eens gebruik van heeft gemaakt, gaan er slechts zeven handen de lucht in. “Een van de redenen dat mensen naar de winkel gaan, is dat ze iets meteen in huis willen hebben. Maar de vraag is of de consument echt gebruik gaat maken van same day delivery. Veel bestellingen worden namelijk ’s avonds online geplaatst. Toch zie je ook hier dat consumenten in elk geval de keuze willen hebben. Webwinkels die meerdere bezorgopties aanbieden, hebben simpelweg meer klanten. Consumenten maken niet altijd gebruik van die opties, maar ze vinden het wel fijn.”

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren