'Transportsector wacht miljoenenclaim door onvolledige betaling vakantiedagen'
08.11.2017 | Branchenieuws

'Transportsector wacht miljoenenclaim door onvolledige betaling vakantiedagen'

Bedrijven in de transportsector staat mogelijk een miljoenenclaim te wachten omdat zij vakantiedagen gedurende een periode van vijf jaar niet volledig hebben uitbetaald. CNV Vakmensen gaat werknemers in de sector helpen om deze bedragen alsnog te vorderen. Volgens de vakbond gaat het om duizenden euro's bruto per persoon. 

Aanleiding voor de kwestie is een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011) waarin is bepaald dat de beloning voor een vakantiedag gelijk moet zijn aan de beloning voor een werkdag. Volgens CNV is dat nog altijd niet het geval in de transportsector. “De uitbetaling van een vakantiedag is uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris. Er wordt geen rekening gehouden met toeslagen en de vele overuren. Dat klopt niet", aldus Tjitze van Rijssel van CNV. 

Vooral werknemers in transport de dupe 

Van Rijssel meent dat dit vooral in de transportsector speelt. “Er is geen sector waar werknemers structureel zoveel overuren maken. Werkweken van 60, 70 uur zijn geen uitzondering. Die overuren zijn onderdeel van hun salaris en moeten dus ook meetellen bij het uitbetalen van vakantiedagen." Het zou gaan om 100.000 werknemers, waaronder chauffeurs en kantoormedewerkers die in ploegendienst werken. De werknemers die hun geld willen vorderen hebben volgens CNV een sterke zaak.

Geen centrale deal

De vakbond probeerde eerder dit jaar tevergeefs een centrale deal te maken met werkgeversorganisaties TLN en VVT. "Dan hadden we het in één keer goed kunnen regelen voor iedereen. Maar de werkgevers wilden daar helaas niets van weten." CNV Vakmensen zegt werknemers die zelf een vordering willen indienen te gaan helpen. Op de website van de vakbond is een voorbeeldbrief te vinden die werknemers kunnen gebruiken. Voor drie leden - werkzaam bij GCA en Geodis - heeft de bond een claim ingediend van elk zo'n 6.000 euro bruto. "Als ze niet betalen, starten we een proefproces bij de rechter.”


Plaats een reactie (0)

Reageren