Transportsector kent grote omzetdaling in 2016

Logistiekprofs op 8 March 2017

2016 was geen goed jaar voor de Nederlandse logistiek: de omzet van bedrijven in de transportsector daalde met bijna 0,5 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. Een lagere omzet kwam al sinds 2009 niet meer voor.

Dit blijkt uit cijfers uit de Kwartaalmonitor Transport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral het derde kwartaal van 2016 valt op, toen de omzet 1,4 procent daalde ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Logistieke transporten over water en door de lucht zette in 2016 minder om, terwijl spoor- en wegtransporteurs juist meer omzet  boekten.

Verhuisbedrijven zijn daarbij de grootste winnaars van 2016. Door de florerende huizenmarkt werd een omzetstijging van bijna 11 procent geboekt. Koeriers volgen op de voet, met de uit zijn voegen barstende pakketmarkt. Mede door een sterk laatste kwartaal steeg de omzet 6,5 procent in 2016.


Zee- en lucht transport

In de zee- en binnenvaart werd in alle kwartalen verlies gedraaid in vergelijking met 2015. Overcapaciteit in de markt zette de tarieven onder druk. Het laatste kwartaal werd gered door een periode van laag water, waardoor de overcapaciteit afnam. In totaal werd er in de binnenvaart 6 procent minder omzet gedraaid, de zeevaart verdiende 7 procent minder. Laad-, los- en overslagbedrijven kenden tevens een omzetdaling van bijna 6 procent.

Ook in de luchtvaart ging het niet van een leien dakje: vervoer via vliegtuigen kende in drie van de vier kwartalen van 2016 een omzetdaling. Dat resulteerde in een afname van ruim 2,5 procent over heel 2016.


Voor het eerste kwartaal van 2017 wordt een toename van de tarieven verwacht, maar zien transportondernemers wederom een omzetdaling aankomen. Tevens verwachten ondernemers de activiteiten met minder personeel uit te kunnen voeren.