Transportsector groeit in 2016 harder dan in 2017
19.04.2016 | Branchenieuws

Transportsector groeit in 2016 harder dan in 2017

Het totale goederenvervoer groeit in 2016 met 2,5 procent. Dat voorspelt onderzoeksbureau Panteia in de Korte Termijn Voorspeller (KTV). Vooral de binnenvaart zit het komende jaar flink in de lift. Daar wordt een groei verwacht van 3,2 procent. Voor 2017 is het beeld gematigder.

Vorige week werd bekend dat het goederenvervoer de afgelopen 10 jaar flink is gegroeid. Ook in 2016 zet die groei door. Panteia voorspelt dat het wegvervoer met 2,3 procent groeit. Het groeicijfer is daarmee lager dan dat van de binnenvaart, maar in absoluut volume groeit wegvervoer harder in 2016 en 2017. Voor geheel 2016 wordt vooral een groei verwacht bij de productgroepen Chemie en Energie. Van alle modaliteiten wordt in het wegvervoer in 2017 de grootste groei verwacht, zowel in groeipercentage als in de groei van volume.

Vertragingen bij België
Files bij Antwerpen en grenscontroles - zowel door de toestroom van vluchtelingen als terrorisme in Europa - zorgen voor oponthoud van het wegvervoer in België. De invoering van Belgische tol sinds april 2016 maakt wegvervoer in België minder aantrekkelijk. Deze ontwikkeling betekent volgens Panteia een kleine versterking van de handelspositie van Nederland ten opzichte van Antwerpen.

Spoorvervoer, geen grote groei verwacht
De groei van het spoorvervoer komt uit op 1,7 procent in 2016. De indicatoren voor het spoorvervoer zagen er het eerste kwartaal van 2016 goed uit. Het railvervoer nam eind 2015 sterker toe dan verwacht. Dit was mede het gevolg van lage waterstanden op de Rijn, waardoor lading verschoof van binnenvaart naar spoorvervoer. Een dergelijke ontwikkeling wordt vooralsnog niet voorzien voor 2016, daardoor stelt Panteia de verwachting voor spoorvervoer niet naar boven bij. De vooruitzichten voor 2016 voor het binnenlands vervoer per spoor zijn beter dan die voor de aan- en afvoer.

Voor 2017 is het economische beeld gematigder. De binnenlandse koopkracht en investeringen zullen naar verwachting dalen. Toch wordt groei verwacht van internationaal en nationaal volume. Voor het gehele jaar verwacht Panteia 1,4 procent groei van volume.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.Plaats een reactie (0)

Reageren